Sao Paolo
25

Crnadak u Brazilu posjetio tamošnja privredna i poljoprivredna društva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak od 2. do 5. oktobra boravi u zvaničnoj posjeti Brazilu.

Tokom prvog dijela posjete, ministar Crnadak je boravio u Saveznoj državi Sao Paulo gdje je, između ostalog, posjetio Privrednu komoru Sao Paula, Institut za poljoprivredna istraživanja Brazila (Embrapa), kao i Institut za tehnologiju hrane Savezne države Sao Paulo (ITAL).

Tokom obavljenih razgovora, razmatrane su mogućnosti za unapređenje trgovinske razmjene između BiH i Brazila, dogovorene su uzajamne posjete privrednih delegacija sajmovima i poslovnim forumima u BiH i Brazilu, te je posebna pažnja posvećena oblasti poljoprivrede.

Vlasti Sao Paula i Vlada Brazila su predstavile značajna dostignuća u oblasti državne pomoći u poljoprivredi, u politici subvencija poljoprivrede, te njenog brzog tehnološkog razvoja.

Tokom razgovora, brazilska strana je izrazila spremnost za razmjenu iskustava u toj oblasti, o čemu će Ministarstvo inostranih poslova BiH informisati nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH.

Privreda Sao Paula predstavlja 80 posto ukupne ekonomske snage Brazila i sa preko 42 miliona stanovnika, čini najsnažniju privrednu regiju Federacije.

U nastavku posjete, danas popodne, ministar Crnadak će se susresti sa ministrom inostranih poslova Brazila Aloysiom Nunes Ferreirom, sa predsjednikom Senata, te će održati predavanje na Diplomatskoj akademiji Brazila (Rio Bronco institut).