Potaknut razvoj
25

Crnadak: Strategija će osnažiti BiH, najvažnije su vladavina prava i borba protiv korupcije

Piše: I. Č.
Igor Crnadak (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obrazložio je danas na konferenciji za medije da je Strategija Evropske komisije veoma pozitivna, a da je najvažnije to što ona otklanja svaku sumnju da je cilj Evropske unije proširenje prema zemljama Zapadnog Balkana.

"Sve mjere i projekti koji su predstavljeni, posebno šest glavnih inicijativa, još više će osnažiti partnere na zapadnom Balkanu, potaknut će daljnji ekonomski razvoj i potaknut će institucije da se pripreme za proces proširenja", kazao je ministar Crnadak.

Istakao je da će se ovakvim razvojem, u skladu sa Strategijom EK razviti i vanjskotrgovinski odnosi Bosne i Hercegovine, i to ide u dobrom smjeru.

"Iz ugla Bosne i Hercegovine veoma je važno da je Evropska unija u prvi plan stavila šest navedenih inicijativa - jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije. To je prisutno podjednako i u Republici Srpskoj i u Federacije BiH", rekao je Crnadak.

Naveo je da je zato vrlo važno da se počnu podizati optužnice, suđenja, presude, a sve kako bi se ljudima vratila vjera u institucije.

"Očekivali smo preciznije definisanje datuma, ali poruka je iz Brisela da nema nikakvih ograničenja kada je riječ o brzini evropskih integracija. To je dobar znak, jer put isključivo zavisi od nas. Svako treba raditi svoj posao, svako u svom segmentu", istakao je Crnadak.

Dodao je da će se svaka zemlja kretati prema Briselu onoliko koliko može.

"Kad je riječ o Ministarstvu, pozdravljam dolazak Jeana-Claudea Junckera u Sarajevo. Nakon što predamo odgovore na Upitnik, mi ćemo ući u jednu veoma snažnu aktivnost. Te aktivnosti odnose se i na to da dobijemo podršku svake zemlje članice EU", rekao je Crnadak.