{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak: Sigurnost u BiH i regionu povezana sa migrantskom krizom

S
6.12.2018. u 17:29
5
15
Crnadak: Sigurnost u BiH i regionu povezana sa migrantskom krizom
5
Crnadak: Sigurnost u BiH i regionu povezana sa migrantskom krizom
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Milanu da se o sigurnosti u BiH i regionu ne može govoriti bez spominjanja problema migracija.
"U BiH je ove godine stiglo 22.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, od kojih 4.000 trenutno traži humanitarnu pomoć, što stvara teške terete za kapacitete u BiH", rekao je Crnadak, koji učestvuje na 25. sastanku Ministarskog vijeća OSCE-a.

Crnadak je rekao da je, zahvaljujući finansijskim sredstvima EU, većina migranata zbrinuta i smještena u objekte, ali da je potrebna dodatna pomoć i smještaj.

On je pozdravio napore italijanskog predsjedavanja OSCE-a da temu saradnje na rješavanju problema migranata u mediteranskom regionu stavi u fokus svog jednogodišnjeg predsjedanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je naglasio da BiH daje veliki značaj unapređenju saradnje sa susjedima, posebno na zajedničkom putu ka članstvu u EU i dodao da će BiH nastaviti dijalog i saradnju s OSCE-om i svim zemljama članicama.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OSCE-a, na plenarnom zasjedanju, Crnadak je istakao da je i ova godina u svijetu obilježena oružanim sukobima, političkim tenzijama, ekstremizmom, terorizmom, migracijama, cyber prijetnjama i organizovanim kriminalom koji narušavaju društveni i privredni napredak i razvoj, te da zbog toga, OSCE ima obavezu da i dalje bude važna platforma za rješavanje i raspravu o navedenim izazovima.

Crnadak će se sutra u Milanu susresti sa predstavnikom OSCE-a za slobodu medija Harlemom Desirom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: