BiH
41

Crnadak se sastao sa ambasadorom Države Izrael Boazom Rodkinom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu Boazom Rodkinom, gdje je naglasio da je BiH opredijeljena za dalje unapređenje i osnaživanje odnosa sa Izraelom, što je posebno potvrđeno nedavnom posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Jerusalemu, kao i posjetama na ministarskom nivou.

Ministar je prenio ambasadoru da je situacija sa Predstavništvom Republike Srpske u Izraelu veoma neugodna, ali da se nada da neće uticati na odnose Izraela sa BiH, kao ni na odnose sa Republikom Srpskom.

Ministar Crnadak upoznao je najviše funkcionere Republike Srpske sa ozbiljnošću stavova Vlade Izraela o ovom pitanju, te je izrazio nadu da će, pored institucija na nivou BiH, i institucije Republike Srpske uraditi sve što je potrebno u okviru svojih nadležnost, kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni.

Tokom susreta, Crnadak je posebno naglasio da je pitanje poštovanja žrtava holokausta od ogromnog značaja za BiH, te da je visoka delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH, nedavno posjetila Muzej holokausta Jad Vasem u Jerusalimu, kako bi odala počast žrtvama holokausta.

Ministar Crnadak će 26. aprila u Briselu učestvovati u radu velike konferencije posvećene temi holokausta, gdje će se obratiti na otvaranju konferencije, zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem i ambasadorom Izraela pri EU Ronijem Leshno-Yaarom, o čemu je takođe obavijestio ambasadora Rodkina.

Ministar i ambasador su zajednički konstatovali da će se i u narednom periodu obostrano nastaviti aktivnosti u cilju razvoja bilateralnih odnosa BiH i Izraela u brojnim oblastima, saopćeno je iz MVP BiH.