Ko je izdavao i kako
28

Crnadak saslušan u svojstvu svjedoka, Tužilaštvo BiH istražuje izdavanje bh. viza

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je za Klix.ba da je danas saslušan u svojstvu svjedoka u predmetu koji se vodi pred Tužilaštvom BiH.
"Ja nisam predmet nikakve istrage. Radi se o slučaju koji vodi Tužilaštvo BiH i ja sam pomogao koliko mogu kao svjedok. O detaljima ne mogu govoriti jer bi to moglo ugroziti istragu koja se vodi već neko vrijeme", rekao je Crnadak.

Iako nije mogao govoriti o detaljima, kako smo ranije pisali riječ je o predmetu u vezi sa izdavanjem bh. viza u Pakistanu i Jordanu odnosno Iraku.

Crnadak je u prostorijama Granične policije BiH ispričao istražiteljima o svojim saznanjima u vezi sa izdavanjem viza osobama koje su državljani zemalja visokog migracijskog rizika i koji su okarakterisani kao ilegalni migranti, a koji su stigli u BiH s namjerom da krenu ka državama Evropske unije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nedavno je rekao da je ambasador BiH u Pakistanu falsifikovao ulazne vize za 3.000 Pakistanaca. Dodik je kazao kako su u Predsjedništvu ovu informaciju iznijeli predstavnici Ministarstva sigurnosti naglasivši da Pakistanci koji su ušli u BiH sa falsifikovanim vizama predstavljaju sigurnosni problem.

Sve te navode je odbacio ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić.

Kao jedan od razloga za ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je naveo i problem na relaciji sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, a u vezi sa migrantskom krizom.