Sastanak u Sarajevu
81

Crnadak razgovarao s Kneissl: Austrija ostaje veliki prijatelj BiH, saradnja sve bolja

Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas s novom austrijskom ministricom za vanjske poslove Karin Kneissl kojoj je današnja posjeta BiH ujedno i prva posjeta u mandatu. Njih dvoje razgovarali su o unapređenju odnosa BiH i Austrije te političkoj situaciji u BiH i regiji.

Ministar Crnadak se u obraćanju medijima nakon sastanka zahvalio koleginici iz Austrije što je izabrala BiH kao prvu zemlju koju će posjetiti.

"Kolegica Kareeen je po prvi put u funkciji ministra u Sarajevu u BiH, ali ranije je posjećivala našu zemlju. Stari je prijatelj svih nas koji ovdje živimo. Ovo je početak nove, iako dosad odlične, saradnje Austrije i Bosne i Hercegovine", kazao je Crnadak.

Na današnjem sastanku kolege iz BiH i Austrije napravili su kratki presjek najvažnijih stvari u bilateralnim odnosima dvije zemlje. Kako je ministar Crnadak istakao, Austrija je i dalje broj jedan investitor u BiH te velika podrška evropskom putu naše zemlje.

"Austrija i BiH iz godine u godinu imaju sve bolju saradnju", naglasio je Crnadak.

Ministri vanjskih poslova BiH i Austrije danas su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Crnadak je upoznao Kneissl da je BiH sa zakašnjenjem završila odgovor na upitnik Evropske komisije.

"Austrija i dalje ostaje snažna podrška BiH i snažan faktor koji unutar EU zagovara što brže integracije BiH i drugih zemalja koje su se za to opredijelile", rekao je Crnadak.

Bh. ministar vanjskih poslova rekao je Kneissl kako je za BiH pored evrospkih integracija veoma važan i uspješan nastavak regionalne saradnje.

"Želimo učvrstiti naše odnose na relaciji BiH - Srbija - Hrvatska. Regionalna stabilnost i potpuno smirivanje svih eventualno negativnih stvari je od velikog značaja za cijelu regiju", istakao je Crnadak.

Na kraju konferencije za medije Crnadak je ponovio kako Austrija ostaje veliki prijatelj i partner naše zemlje.