BiH
2

Crnadak: Pročitana politika SNSD-a i u Sarajevu i Banjoj Luci

FENA
Politika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je dokraja pročitana i u Banjoj Luci i Sarajevu - smatra generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak, ističući da SNSD u Sarajevu niko "ne doživljava ozbiljno, niti kao veliku opasnost, a u Banjoj Luci su pročitani kao ljudi koji u Sarajevo idu da se bore za svoje interese“.
  • Svima je jasno da iza velike nacionalističke priče i deklarativnog srbovanja stoje imenovanja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH od Nikole Špirića i drugih srpskih funkcionera u toj instituciji u kojoj su, po prvim nalazima opljačane tri milijarde maraka - rekao je Crnadak na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On navodi da "iza velikog deklarativnog srbovanja stoje zapošljavanja djece funkcionera SNSD-a upravo u institucije BiH, za koju oni kažu da će je rušiti i da neće dugo opstati“.

-To je potpuno razotkrivena priča i do 12. oktobra bit će kraj te politike - tvrdi Crnadak.

Kazao je da je to pokazala i anketa sarajevskog portala "vijesti.ba“ i odgovori na pitanje "Ko bi najviše doprinio jačanju RS-a nauštrb BiH?“.

Najviše glasova dobio je Mladen Ivanić, 40,9 posto, Ognjen Tadić 34,07, a Željka Cvijanović oko 16 i Milorad Dodik oko osam procenata.

Anketa je, kaže, trajala dvadesetak dana, a učestvovalo je 21.721 posjetilac i po strukturi više od 90 posto su glasovi iz FBiH.

Smatra da i ova anketa pokazuje da je opozicioni Savez za promjene napravio dobar izbor kandidata i za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS-a.

Generalni sekretar PDP-a je pozvao institucije RS-a da građanima saopće prave informacije u vezi s arbitražom "Elektroprivrede RS“ i češke kompanije "Čez“ u vezi s nerealiziranim ulaganjima u RiTE Gacko.

-Većina svjetskih medija, pa i "Čez“ su objavili da je arbitraža završena u korist "Čeza“ i da je zbog raskida ugovora o izgradnji termoelektarne u Gacku došlo do obaveze "Elektroprivrede RS“ da "Čezu“ isplati nešto više od 7,5 miliona eura - rekao je Crnadak i dodao da su pojedini mediji u RS-u objavili suprotnu informaciju.

Ako je tačno da RS mora "Čezu“ platiti 7,5 miliona eura onda javnost mora da zna, kazao je, ko je za to kriv i ko će odgovarati i krivično i politički.

Crnadak je danas prozvao i predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića zbog napada na opoziciju, tvrdnjama da "opozicija blati i degradira ugled parlamenta RS".

-Ništa drugo na ovo se ne može reći osim "sram te bilo, Radojičiću, - rekao je Crnadak i naglasio da u SNSD-ovim klupama sjedi poslanik Mićo Kraljević koji je presuđeni otmičar, a ponovo ga je SNSD kandidovao i za predstojeće izbore.