Zbog ruske note
0

Crnadak poslao dopis Zvizdiću, Bevandi i Šaroviću: Zašto je Prilepinu zabranjen ulazak u BiH?

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uputio je 24. augusta 2018. godine dopis Izvršnom obavještajnom odboru, povodom uskraćivanja prava na ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljaninu Ruske Federacije Zaharu Prilepinu.

Ministar Crnadak je od Izvršnog obavještajnog odbora, koji čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, zatražio dostavljanje svih raspoloživih informacija vezanih za postupak donošenja odluke o uskraćivanju prava na ulazak u BiH Zaharu Prilepinu, kao i informaciju o usklađenosti ove odluke s važećim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva.

Ministar Crnadak je ukazao na važnost dobrih odnosa izgrađenih na uzajamnom povjerenju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će, nakon dobijanja informacija od Izvršnog obavještajnog odbora, Ambasadi Ruske Federacije poslati odgovor na notu kojom su tražili obrazloženje ovog slučaja.

Inače, Prilepinu je zabranjen ulazak u BiH zbog sigurnosnih razloga, a Obavještajno-sigurnosna služba BiH odredila je zabranu zbog "prijetnje po sigurnost BiH".

"Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima", stoji u dokumentu OSA-e.

Prilepin se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Donjetsk u borbi protiv ukrajinskih vlasti. Tu se borio od oktobra 2016. godine kao zamjenik komandanta bataljona.

U videosnimcima objavljenim na internetu Prilepin govori o sebi i svom bataljonu, učestvuje u iskopavanju rovova, kreće se naoružan sa svojim bataljonom itd. Video je objavljen prije nešto više od godinu dana.