EU integracije
1

Crnadak: Posjeta Junckera i predaja odgovora na Upitnik EK-a nova šansa za BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je značajnim posjetu predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker, 28. februara Bosni i Hercegovini.

Junkeru, koji će u Sarajevu boraviti s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, bit će predati odgovori na Upitnik Evropske komisije.

To će, kaže, biti jedna nova slika o BiH i jedna nova šansa, ističući da se mora ubrzati evropski put BiH, uz pomoć evropskih partnera.

Na međunarodnoj ministarskoj konferenciji o temi evropskim integracijama BiH i zemalja regiona, koja je u toku u Banjoj Luci, Crnadak je najavio da će i u ovoj godini biti dodatno promovisane evropske integracije BiH te regionalna saradnja kao dva najznačajnija cilja.

Naglasio je da je evropski put važan za BiH i preostale zemlje regiona.

"Jedina stvar koja je za nas dopitna kombinacija je da svako radi svoj posao i da postoji poštivanje svih nivoa vlasti u BiH", rekao je Crnadak ističući da se mora poštovati uloga entiteta u BiH, na kojima su velike nadležnosti kada su u pitanju i evropske integracije.

Podsjetio je da je nadavno s ministricom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović potpisan Sporazum o saradnji u evrointegracijama, kojom bi trebalo da se mijenja slika o regionu.

Joksimović je istakla da je nesumljiva podrška Srbije evropskim integracijama BiH. Pozvala je da se zajedno kreiraju još bolje prilike i navela da je Crnadak prepoznao značaj strategije proširenja EU, koji je interni dokumnet koji je usmjeren na određenu vrstu jačanja EU do 2025.

"Mislim da taj dokument daje dodatni podsticaj svima nama", ocjenila je ona.

Konferenciju u Banjoj Luci otvorio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a prva sesija posvećena je ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija i značaju međusobnih sporazuma o saradnji u toj oblasti.