Dvostruki aršini
36

Crnadak pitao Viškovića: Zbog čega neki osuđenici mogu biti u Vladi RS-a, a drugi ne mogu

G. M.
Igor Crnadak (Foto: H. M./Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: H. M./Klix.ba)
Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak pozvao je tokom skupštinskog zasijedanja premijera Radovana Viškovića da riješi dilemu koja danima zanima javnost Republike Srpske, a tiče se kriterija za imenovanje članova Vlade.

On je upitao zašto onaj ko je učestvujući u saobraćajnoj nesreći, a ima pravosnažnu presudu, morao ići iz Vlade, a onaj ko ima pravosnažnu presudu za prevaru može ostati i biti ministar u Vladi? Pritom je mislio na ministra Petra Đokića.

"Pozivam premijera da iskoristi priliku da konačno objasni to, pa da možemo nastaviti dalje", rekao je Crnadak.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, nije odgovorio na postavljeno pitanje, čime je, kako kaže Crnadak, potvrdio da se ne radi o principijelnom stavu Vlade, nego da se radi o čistom populizmu.

Dva ministara u novoj Vladi RS-a, Dado Dogan (SP) i Dragoslav Kabić (SNSD) prinuđeni su da podnesu ostavke nakon što je otkriveno da su pravosnažno osuđeni za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić nije podnio ostavku, niti je od njega to traženo, iako ga je Apelacioni sud u Brčkom 2007. osudio na tri mjeseca zatvora.

Đokić je kao zastupnim firme "Intermatket" sklopio ugovor sa "Telekomom RS" o korištenju tzv. Interteol servisa. Firma se nije pridržavala ugovora te je počinila krivično djelo prevara. Đokić je izbjegao zatvor tako što je novčano platio kaznu.