Lična odluka
2

Crnadak: Ostavka Mijatovića ne mijenja ništa u vladajućoj bh. koaliciji

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da ostavka zamjenika ministra civilnih poslova BiH Vojina Mijatovića ništa ne mijenja kada je u pitanju vladajuća koalicija na nivou BiH te prepostavlja da će NDP, kojem pripada ta pozicija, predložiti novog kandidata za tu funkciju.

"Većina se već neko vrijeme uspostavlja od tačke do tačke. Ostavka je lična odluka Mijatovića", rekao je Crnadak novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da bude suzdržano u vezi s glasanjem u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Јerusalema kao glavnog grada Izraela i izmiještanja diplomatskog predstavništva iz Tel Aviva u Јerusalem, jer nije imalo konsenzus.

"Svaki put kada je postoji konsenzus, Predsjedništvo je suzdržano i tako je bilo i jučer", dodao je šef bh.diplomatije.

Kada su u pitanju evropske integracije BiH, kazao je da i pored nadanja da će BiH dobiti kandidatski status u narednoj godini, zbog opšteg političkog ambijenta to tako sada ne izgleda.

"To ne znači da ne može da dođe do zaokreta i nastavit će se politika da će BiH ići napred onoliko koliko ispunjava obaveze i provodi reforme", kazao je on ističući da će politička situacija odrediti koliko će se BiH brzo kretati ka EU.

Crnadak je najavio da će naredne sedmice uputi zvanični prijedlog Predsjedništvu BiH za otvaranje Ambasade BiH u Brazilu.

Urađena je, kaže, analiza otvaranja novih diplomatsko-konzularsnih predstavništava, a moguće je da će predložiti i otvaranje još jedne ambasade za Afriku, što će zavisiti od budžetskih mogućnosti.