|

Crnadak odgovorio Izetbegoviću: Ambasadorica u Hagu mora postupiti po mojoj naredbi

Crnadak odgovorio Izetbegoviću: Ambasadorica u Hagu mora postupiti po mojoj naredbi
132
Piše: S. H.
20.2.2017. u 11:46
335
komentara
132

dijeljenja
Crnadak odgovorio Izetbegoviću: Ambasadorica u Hagu mora postupiti po mojoj naredbi Igor Crnadak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio pismo ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadku i upozorio ga da nema ovlasti da vrši korespondenciju s Međunarodnim sudom pravde u Hagu, oglasio se i Crnadak te odgovorio Izetbegoviću, naglašavajući svoje ovlasti.
"Gospodine Izetbegoviću, obavještavam vas da u skladu s važećim zakonodavstvom BiH, ja kao ministar vanjskih poslova BiH imam ovlasti za saradnju s međunarodnim organizacijama, ali i s drugim tijelima i međunarodnim institucijama. Pošto je Međunarodni sud u Hagu jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih nacija, korespondencija s ovim tijelom je u mojoj nadležnosti", navodi se u Crnadkovom odgovoru Izetbegoviću.

Napominje da Izetbegović instruiše Ambasadu BiH u Hagu da zanemari instrukcije ministra vanjskih poslova BiH i ne proslijedi pismo koje je uputio sudu u Hagu.
"Snosim punu odgovornost za sadržaj pisma i ambasadorica nema pravo da ne postupi po mojoj instrukciji", naglašava Crnadak i dodaje da kršenjem naredbe ambasadorica krši Zakon o institucijama BiH.

Crnadak optužuje Izetbegovića da vrši pritisak i podstrekivanje na "nezakonito" djelovanje ambasadorice u Hagu.

"Upozoravam vas da biste insistiranjem na vašoj instrukciji kompletnu diplomatsku mrežu u BiH doveli u blokadu, a većina međunarodnih aktivnosti BiH bila bi paralizovana. Nadajući se još uvijek da se ne radi o diskriminatorskom odnosu prema meni kao predstavniku Republike Srpske, predlažem da sagledate činjenice i povučete svoju instrukciju ambasadorici u Hagu", zaključuje Crnadak u pismu upućenom Izetbegoviću.

Podsjećamo, Crnadak je poslao instrukciju ambasadorici BiH u Holandiji Mirsadi Čolaković da uruči njegovo pismo registraru Međunarodnog suda u Hagu, u kojem on objašnjava da zahtjev za reviziju presude protiv Srbije nije odluka BiH kao države, već jednog njenog dijela.

Crnadkovo pismo Ambasada BiH u Holandiji nije dostavila, a Izetbegović je onda poručio Crnadku da on nema pravo za korespondenciju s Hagom.
Prijavi grešku


Komentari (335)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...