{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak o uvođenju carina: Revanšistička odluka Kosova zbog neulaska u Interpol

21.11.2018. u 16:03
9
194
Crnadak o uvođenju carina: Revanšistička odluka Kosova zbog neulaska u Interpol
9
Crnadak o uvođenju carina: Revanšistička odluka Kosova zbog neulaska u Interpol
Foto: K. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je kazao kako je odluka Kosova da uvede carine od 100 posto na proizvode iz BiH potpuno besmislena i revanšistička odluka koja je rezultat jučerašnjeg neuspjeha Kosova da uđe u Interpol.
"BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama", kazao je Crnadak.

On poručuje da je ovo bezobrazna odluka Kosova.

"Riječ je o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete carinu od 10 posto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 posto je poruka da vam je neko s druge strane neko s kim ne želite sarađivati", smatra ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je istakao da će mjera Kosova imati brojne posljedice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

"Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna. ", mišljenja je naš sagovornik.

Na pitanje koji će biti naredni koraci BiH i da li se mogu očekivati kontramjere, Crnadak ističe da će lično staviti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na sastanku ministara vanjskih poslova regiona u Crnoj Gori 29. novembra.

"Vidjet ćemo se kako će se prema ovome odnositi ostale zemlje u regioni u EU. Do tada ćemo mi unutar BiH vidjeti kakve će biti naredne reakcije", zaključio je Crnadak.

Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministra trgovine Endrita Ssalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: