Crnadak: Novi saziv Vijeća ministara neka odluči o Godišnjem nacionalnom programu

F
FENA
4.3.2019. u 18:47
4
22
Crnadak: Novi saziv Vijeća ministara neka odluči o Godišnjem nacionalnom programu
4
Crnadak: Novi saziv Vijeća ministara neka odluči o Godišnjem nacionalnom programu
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Georgea Nelsona.
Crnadak je poželio iskrenu dobrodošlicu ambasadoru Nelsonu i istakao da odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju strateški značaj za BiH.

Izrazio je zahvalnost SAD-u na snažnoj podršci glavnim spoljnopolitičkim prioritetima BiH, a to su put ka članstvu u Evropskoj uniji i regionalna saradnja, te je istakao da je razvoj odnosa sa Washingtonom među najvažnijim spoljnopolitičkim inicijativama BiH, posebno u oblastima ekonomije, bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Tokom razgovora, Crnadak je rekao da su Sjedinjene Američke Države učestvovanjem u kreiranju i podrškom provođenju Dejtonskog sporazuma najdirektnije podržale narode u BiH u njihovoj težnji da žive u miru i jačanju međusobnog povjerenja i razumijevanja u BiH.

Ministar Crnadak i ambasador Nelson su razgovarali i o odnosu BiH sa NATO-om, s posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP). Crnadak je izrazio uvjerenje da će odluku o prihvatanju Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ili njegovom odbijanju donijeti novi saziv Vijeća ministara BiH, odnosno političke partije koje budu činile novu parlamentarnu većinu.

Crnadak je upoznao ambasadora Nelsona da u BiH postoji konsenzus po pitanju borbe protiv međunarodnog terorizma, da BiH na tom planu ostaje siguran partner SAD-a, te da je o tome nedavno informisao sve članove Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, na ministarskom sastanku održanom u Washingtonu.

Na kraju razgovora, ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će se, nakon posjete zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana u decembru prošle godine, nastaviti sa posjetama na visokom nivou, te da smatra da bi bilo dobro da Bosnu i Hercegovinu uskoro posjeti i državni sekretar Mike Pompeo, čime bi bio dat dodatni podsticaj jačanju veza sa SAD-om, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: