Kazna SAD-a
30

Crnadak: Nismo bili obaviješteni o sankcijama Nikoli Špiriću

FENA/Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je danas da to ministarstvo nije imao informacije da će poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikoli Špiriću i njegovoj porodici biti uvedene sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

"I ja sam za to čuo sinoć. Koliko sam vidio iz medija, radi se o jednoj aktivnosti koja je provedena po posebnom američkom zakonu, koji oni koriste kada se radi o osobama upletenim u ekstremne slučajeve korupcije. Tu odluku je potpisao američki državni sekretar Mike Pompeo", rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjećamo, u proteklih 10 godina potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić dovodio se u vezu s nekoliko kriminalnih i koruptivnih afera na koje je bh. pravosuđe ostalo nijemo. Zato su reagovale Sjedinjene Američke Države te su Špirića stavile na crnu listu, uvodeći mu sankcije, kao i njegovoj porodici, i zabranjujući mu ulazak u SAD.

U odluci State Departmenta se navodi da su sankcije Špiriću, koji je i zastupnik u državnom parlamentu, uvedene zbog duboke umiješanosti u korupciju.

"Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu u Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", navodi se na stranici State Departmenta.