Teške optužbe
22

Crnadak naložio hitno povlačenje zamjenika ambasadora BiH u Iranu

Klix.ba
Tehera
Tehera
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naložio je hitno vraćanje zamjenika ambasadora BiH u Iranu Satka Bitange u Sarajevo.

Višemjesečna afera u Ambasadi BiH u Teheranu kulminirala je teškim optužbama ambasadora Kemala Muftića na račun njegovog zamjenika Satka Bitange.

Prema dokumentu koji je u posjedu Nezavisnih novina, Muftić je optužio Bitangu, koji je i savjetnik u Ambasadi BiH u Teheranu, za teške malverzacije i zloupotrebu položaja, što bi, ukoliko se pokaže tačnim, moglo proizvesti velike posljedice po Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnose BiH i Irana, ali i samog Bitangu.

List navodi kako je najteža Muftićeva optužba da je Bitanga vodio paralelne diplomatske aktivnosti u vidu neodobrenih putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate u novembru i decembru 2017. godine.

U pismu Muftić navodi kako je uvidom u elektronsku poštu Ambasade BiH u Teheranu uočio da je Bitanga njegov raniji dopis u sjedište MVPBiH uzeo iz arhiva, na njemu dopisivao svoje komentare, stavio štambilj Ambasade te ponovo poslao u sjedište.

Muftić od Ministarstva vanjskih poslova BiH zahtijeva da Bitangino ponašanje, koje on smatra nedopustivim, ispita i donese odluku koja je ranije predložena o njegovom povlačenju u sjedište.

"Ovo ima posebnu težinu kada znamo da Iran sa svojim susjedima ima izuzetno loše odnose. U to spada i naglašeno druženje s predstavnicima ambasada nekih od ovih zemalja te objavljivanje fotografija na javnim mrežama. To se može smatrati porukama koje Iranu šalje BiH. Dosadašnja šutnja administracije ohrabruje ovako ponašanje", upozorava Muftić.

"Tačno je da sam naložio vraćanje Satka Bitange u Sarajevo. Takav je bio prijedlog ambasadora i otprilike takva stvar proizilazi iz izvještaja revizije", rekao je za Klix.ba Crnadak.

Bitanga se branio da mu uopće nije jasno šta su "paralelne diplomatske aktivnosti", ali priznaje da je tačno da je boravio u UAE, ali na svadbi sina šeika Taleba bin Saqr Al Qassimia, za kojeg tvrdi da je veliki prijatelj BiH. Bitanga priznaje da je bio kratko i u UAE tokom novogodišnjih praznika, kada je ambasador bio na turističkom putovanju sa suprugom, u vrijeme kad su počele demonstracije u Iranu, navodeći da je ambasador samo nastavio svoj odmor.

Priznaje i da se, osim s mnogim diplomatama, druži ponekad i s otpravnikom poslova UAE u Teheranu, ali kaže da u tome ne vidi ništa sporno. U svojim odgovorima on tvrdi kako je već pet mjeseci izložen mobingu ambasadora te da je od sjedišta tražio instrukcije.