Sastanak
7

Crnadak i Wigemark: Od BiH se očekuje da u najkraćem roku pristupi Transportnoj zajednici

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka s kojim je razgovarao o procesu eurointegracija BiH i aktuelnoj političkoj situaciji u državi.

Konstatovano je da se u narednom periodu od BiH očekuje da pokaže jasnu namjeru i spremnost da nastavi put eurointegracija, što se posebno odnosi na pristupanje Transportnoj zajednici u najkraćem mogućem roku.

Ministar Crnadak je izrazio žaljenje što BiH nije pristupila Transportnoj zajednici na Samitu u Trstu te je pozdravio činjenicu da je Vlada Republike Srpske odustala od uslova koji su se odnosili na izmjenu teksta Ugovora o Transportnoj zajednici i na izdavanje garancije o zabrani pristupa željezničkoj infrastrukturi BiH nakon potpisivanja ugovora.

Izrazio je očekivanje da će odluka o Transportnoj zajednici biti donesena na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH uz obaveznu koordinaciju aktivnosti i usaglašavanje stavova ministara zaduženih za transport u Vijeću ministara BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH.

Crnadak i Wigemark su također razgovarali o mogućem usvajanju zakona o akcizama, Upitniku Evropske komisije i drugim pitanjima važnim za proces eurointegracija BiH, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova BiH.