Susret u Briselu
0

Crnadak i Tajani: Stabilnost Balkana od velikog značaja za cijelu Evropu

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Briselu s predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem s kojim je razgovarao o procesu evropskih integracija BiH i regiona, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i drugim temama značajnim za odnose BiH i Evropske unije.

Crnadak je posebno istakao da evropska budućnost BiH ima najveći mogući konsenzus i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, kao i kod sva tri konstitutivna naroda, te da predstavlja jednu od rijetkih tema oko koje su svi u BiH saglasni.

Ministar je izrazio očekivanje da će popunjavanje Upitnika Evropske komisije biti završeno u prvoj polovini godine, te da će biti stvoreni uslovi da se BiH odobri kandidatski status do kraja 2017. godine.

Crnadak i Tajani su saglasni da je stabilnost regiona Balkana od ogromnog značaja za cijelu Evropu i da je neophodna intenzivna saradnja, posebno u oblastima kao što su borba protiv terorizma, migrantska kriza, organizovani kriminal i slično.

Tokom razgovora, predsjednik Tajani je potvrdio snažnu podršku Evropskog parlamenta i drugih institucija EU evropskom putu BiH, te izrazio posebno interesovanje za stanje u oblasti medija, slobode govora i borbe protiv korupcije.

Dogovoreno je da će Tajani, na poziv ministra Crnatka, tokom ljeta posjetiti BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.