BiH
27

Crnadak i Jagland predstavili akcioni plan za BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorn Jagland danas su predstavili akcioni plan Vijeća Evrope za BiH 2015.-2017.

Crnadak je kazao da je cilj akcionog plana pružanje podrške BiH u smislu ispunjavanja postprijemnih obaveza te usklađivanje zakona, institucija i bh. praksi sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Crnadak je istakao da akcioni plan ima jasno definisan finansijski aspekt prema kojem jedan dio finansijskih sredstava osigurava Vijeće Evrope, drugi države donatori, a jedan od njih i EU u saradnji s Vijećem Evrope.

"Finansijska sredstva doći će u oba entiteta i iznose blizu 20 miliona eura", kazao je Crnadak.

Jagland je rekao da BiH više od bilo čega treba nadu, a da bi se to ostvarilo potrebno je stvoriti novu energiju koja je uvjetovana otvaranjem novih radnih mjesta.

Jagland je istakao bitnost reformi i borbe protiv korupcije.

"Iskustva pokazuju da bez nezavisnog pravosuđa, slobodnih medija i društva nije moguće boriti se protiv kriminala i korupcije. Plan je napravljen da gradi efikasno pravosuđe, slobodne medije, slobodu okupljanja, kao i sve druge oblike borbe protiv diskriminacije", kazao je on.

Jagland je kazao da je vidljivo kako novi saziv vlasti BiH pokazuje spremnost da se uhvati u koštac s izazovima te da Vijeće Evrope BiH samo pomaže uvažavajući njen suverenitet.

Crnadak je istakao da očekuje dobru saradnju Komiteta, ministara i parlamentaraca Vijeća Evrope, a sve u povodu sutrašnjeg prvog sastanka.

Napomenuo je da ne postoji nijedna konkretna stvar koju će početi prvu raditi, te da se aktivnosti iz akcionog plana provode na više polja.

Crnadak je istakao da mu nije jasno kako neko može kazati da je BiH trebala otići u Brisel i reći kako se odriče statusa predsjedavajuće Vijeća Evrope samo zbog toga što nije uspjela provesti presudu Sejdić-Finci.

Jagland je dodao da BiH nije prekršila odluku Suda za ljudska prava jer u BiH postoji volja za rješavanje ovog problema, te da BiH nikad nije eksplicitno odbila izvršiti tu odluku.