Finansijski problemi
73

Crnadak: Dodik je u Konjicu molio za novac, RS čeka teška jesen

A. Ku.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Iako je premijer RS-a Radovan Višković pobjednosno poručio da dušebrižnci mogu ići na godišnji odmor nakon što je Vlada RS-a 22. juna isplatila dug u iznosu od 336 miliona KM situacija u ovom entitetu daleko je od idealne.

Problem je u tome što kasni isplata plata u javnim ustanovama. I dok su jedni na platu čekali nekoliko dana, drugi se nadaju da će zarađeni novac dobiti naredne sedmice.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je za Klix.ba da plate u entitetu RS kasne iz dva razloga.

"Plate kasne i zbog generalno katastrofalne situacije sa finansijama u RS-u i zbog toga što je zadnjih dana juna Vlada RS-a uzimala novac iz svih mogućih izvora da bi zatvorila obaveze od preko 330 miliona na Bečkoj berzi", kaže Crnadak.

Dodaje da činjenica da je veliki broj budžetskih korisnika dobio plate tek 27., 28. ili 29. juna jasno pokazuje da su predsjednik entiteta Milorad Dodik i Vlada RS-a lagali građane da imaju na računima novac.

"Oni su ga u posljednji čas obezbijedili tako što su se nepovoljno ponovo zadužili za oko 250 miliona i tako što nisu prosvjetnim radnicima i jednom broju službenika isplatili plate", ističe Crnadak.

Vlasti u RS-u preostaje, kaže Crnadak, da preko režimskih medija pričaju bajke i pokušavaju ubijediti narod da živi u jednom ružičastom svijetu, da svi rade, da su svi sretni i zadovoljni, da su im plate i penzije dovoljne za dostojanstven život.

"Nažalost, istina je drugačija. Mnogo naroda je pobjeglo glavom bez obzira, a oni koji su ostali su umorni i iscrpljeni od strane elementarne nepogode koja se zove SNSD režim. Na kraju krajeva, Republika Srpska ove godine ima budžet oko 5 milijardi, a više od 1 milijarde vraća dospjelih kredita, Republika Srpska uopšte nema stranih investicija, a nedavno je ogromno zaduženje od oko 330 miliona, koje je dobila po kamati od 3 posto, riješila tako što se zadužila na drugom mjestu, po 6,2 posto. To sve govori, ovo je put prema kolapsu", naglašava Crnadak.

Objašnjava da se prema zakonu isplate za prethodni mjesec koje se izvrše do kraja narednog mjeseca se ne smatraju prekršajem.

"Međutim, dan po dan, Vlada je odugovlačila i sve to dovela do same granice. Prognoze oko redovnih isplata su veoma sumorne ako pogledate izvještaje sa jučerašnjeg sastanka u Konjicu. Dodik se partnerima žalio na tešku finansijsku situaciju, očajnički tražio da se neke pare oko kojih se ne mogu dogovoriti odblokiraju, bukvalno je molio za novac", kaže Crnadak za Klix.ba.

Na kraju razgovora je kazao da za RS dolazi teška jesen.

"Sa nekoliko sindikalnih organizacija Vlada RS-a ima dogovor o povećanju plata, što ne može da ispuni, tako da mislim da će Republika Srpska imati tešku jesen i da će biti ozbiljnih problema sa budžetom u oktobru ili novembru", zaključuje Crnadak.