Zvanična posjeta
3

Crnadak - Darmanović: Saradnja Crne Gore i BiH izuzetna

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore Igor Crnadak i Srđan Darmanović potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Darmanović se nalazi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a danas se susreo s šefom bh. diplomatije s kojim je razgovarao o aktuelnim bilateralnim odnosima i načinima da se oni poboljšaju.

Crnadak je na pres-konferenciji, nakon potpisivanja Ugovora, naglasio da BiH i Crna Gora imaju izuzetan odnos koji je u proteklih nekoliko godina doveden na visok nivo, te naveo u kojim oblastima dvije zemlje treba da poboljšaju saradnju.

"U političkom smislu odnos BiH i Crne Gore teško da može napredovati. Saradnja je izuzetna i sada trebamo raditi na razvoju onoga što nam može donijeti najveću korist. Mislim da fokus treba biti na ekonomiji, turizmu i u onim oblastima od kojih obje države mogu osjetiti korist. Mi smo susjedi koji bilježe veliki broj dolazaka ljudi, pogotovo iz BiH u Crnu Goru u ovom ljetnom periodu i logično je da institucije svih nivoa sarađuju kako bi to teklo na pravi način", rekao je Crnadak.

Naglasio je da je, iz pogleda Bosne i Hercegovine, veoma bitno da institucije obje zemlje rade na očuvanju sigurnosti i potpune sigurnosti u regionu, jer nemoguće je zamisliti razvoj ukoliko bi se taj aspekt izgubio.

"Ocijenili smo da se na tome stalno treba raditi i da se ne smije uzeti zdravo za gotovo. Crna Gora i BiH su veoma aktivne po pitanju sigurnosti i namjeravamo zadržati takav pristup. Razgovarali smo i o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našim zemljama i regionu, te zaključili da Crna Gora i BiH ostaju potpuno posvećene daljnjem demokratskom razvoju i što snažnijoj saradnji", rekao je šef bh. diplomatije.

Osvrnuo se i na potpisivanje današnjeg sporazuma, te naglasio da je to još jedan dokaz povjerenja i uvažavanja.

"Kako kažu kod nas, čim si spreman s nekim dijeliti kuću to je pokazatelj povjerenja. Nadam se da će timovi eksperata vrlo brzo nastaviti da rade i da će doći do prvog prijedloga gdje ovaj sporazum o kolokaciji prvi put da implementiramo", rekao je Crnadak.

Darmanović se suglasio sa Crnatkovim riječima da BiH i Crna Gora imaju kontinuiran politički dijalog na najvišem nivou, te da je danas održan četvrti sastanak visokog nivoa samo u ovoj godini.

"Dijelim mišljenje da su odnosi naše dvije zemlje na visokom nivou i da sada treba da radimo na konkretizaciji tih odnosa. Naše zemlje su pouzdan partner jedna drugoj, a mi smo uvijek konzistentno podržavali cjelovitost i integritet BiH i ulagali u odnose. Vidjet ćemo gdje je najbolje da implementiramo ugovor o kolokaciji i da uštedimo pare", rekao je Darmanović.

Istaknuo je da su obje zemlje posvećene stabilnosti u regionu i da dobrih odnosa bez stabilnosti i sigurnosti ne može biti, te da je napredak BiH u evropskim integracijama bitan za cijeli region.

"Istorija nas je naučila šta znači kad region nije siguran, tako da je naš napredak u pogledu demokratije i vladavine prava, te evropskim i euroatlantskim integracijama, ujedno i mjera stabilnosti regiona u kojem živimo. Upoznao sam Crnatka o prvim pozitivnim efektima našeg članstva u NATO-u koje smo ostvarili ove godine, kao i o evropskim integracijama, a u svemu tome snažno podržavamo BiH jer vjerujemo da bez uspjeha BiH u ovim poljima nema napretka u regionu. BiH je na neki način paradigma uspjeha cijelog regiona", objasnio je Darmanović.

Šefovi diplomatije Bih i Crne Gore su konstatovali koliko je važna borba protiv terorizma koji je faktor nestabilnosti u svijetu.

Predstavnici BiH i Crne Gore nastavit će razgovarati o bilateralnim odnosima i ključnim temama na sastanku delegacija.