Washington
7

Crnadak: BiH nastavlja angažman protiv svih oblika terorizma i radikalizma

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak naglasio je u obraćanju na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države (IDIL), koji se održava danas u Washingtonu, da BiH nastavlja angažman i u okviru Globalne koalicije protiv svih oblika terorizma i radikalizma, posebno protiv Islamske države.

Ministar vanjskih poslova BiH učestvuje na sastanku na poziv američkog državnog sekretara Rexa W. Tillersona.

Skup je organiziran s ciljem rezimiranja dosadašnjih rezultata ostvarenih zajedničkim koordiniranim aktivnostima zemalja članica Globalne koalicije te unapređenja buduće saradnje kroz usaglašavanje konkretnih aktivnosti pojedinih zemalja članica koalicije i same koalicije.

Crnadak je informirao sudionike konferencije da prošle godine nije zabilježen nijedan odlazak na strana ratišta iz BiH te da svi nivoi vlasti u BiH ostaju posvećeni borbi protiv radikalizma i terorizma u BiH.

U drugom dijelu konferencije ministar će sudjelovati na radnom ručku koji organizira državni sekretar Tillerson, a tokom konferencije imao je kratke susrete s ministrima vanjskih poslova Republike Italije, Austrije i Islamske Republike Afganistana.

U nastavku posjete Washingtonu, Crnadak će imati odvojene sastanke u Vijeću za nacionalnu sigurnost i Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.