Centar za napredne studije
0

Crna Gora se za ulogu u agresiji treba izviniti BiH

Sarajevo-x.com
U povodu najavljenog potpisivanja međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, Centar za napredne studije se pridružuje onima koji smatraju da zvanično izvinjenje za ulogu Crne Gore u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i nagodba oko odštete moraju biti uvjeti za potpisivanje međudržavnog sporazuma sa ovom zemljom.

U saopštenju koje potpisuje direktor Ahmet Alibašić stoji: "Bosna i Hercegovina ima obavezu prema svojim građanima da takvo što zahtijeva. Crna Gora nije ponudila ni zvanično izvinjenje za stradanje preko osamdeset državljana BiH koji su 1992. predati policiji Republike Srpske. Dok Crna Gora Hrvatskoj plaća odštetu za uništeni imovinu i stočni fond, BiH od Crne Gore nije tražila ni odštetu ni zvanično izvinjenje. Štaviše, ispunjavanje ovih obaveza Crne Gore prema BiH nisu postavljeni ni kao minimalni preduvjet za priznavanje nezavisnosti Crne Gore, niti je ovo sada postavljeno kao preduvjet za sklapanje međudržavnog sporazuma koji je trenutno u proceduri."

Centar za napredne studije također smatra da se međudržavni sporazum ne smije zaključiti bez prethodnog zvaničnog izvinjenja države Crne Gore i dogovora o odšteti kojim bi ova država i vlasti u njoj pokazali da su načisto ne samo sa Slobodanom Miloševićem već i sa svojom prošlošću.