{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crna Gora proglasila nezavisnost

F
3.6.2006. u 23:05
0
0
Crna Gora proglasila nezavisnost
0
Crna Gora proglasila nezavisnost
Crna Gora je nezavisna država s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom u svojim postojećim državnim granicama, odlučila je u subotu navečer na svečanoj sjednici crnogorska Skupština na temelju rezultata referenduma provedenog 21. maja.
Nakon što su zastupnici saslušali i prihvatili izvještaj predsjednika Republičkog referendumskog izaslanstva, slovačkog diplomata Františeka Lipke, zastupnici su usvojili Odluku o proglašenju neovisnosti i Deklaraciju neovisne Crne Gore.

Uz najviše crnogorske dužnosnike, predsjednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića te dosadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, na svečanoj sjednici bio je nazočan i izaslanik Europskog parlamenta Jelko Kacin.

Na sjednici nisu bili zastupnici nijedne parlamentarne stranke iz unionističkog bloka.

Crna Gora obnovom državne neovisnosti preuzima sve poslove koje je usvajanjem Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore povjerila institucijama državne zajednice, priopćio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

"Crna Gora će urediti način preuzimanja poslova koji su dosad obavljale institucije Državne zajednice i posebnim aktima Skupštine i Vlade Crne Gore utvrditi i objaviti načela na kojima će se izgrađivati i voditi unutrašnja i vanjska politika", stoji u skupštinskoj odluci o proglašenju neovisnosti.

U Deklaraciji se navodi da će Crna Gora primjenjivati i preuzeti međunarodne ugovore i sporazume koje je zaključila i kojima je pristupila Državna zajednica, a koji se odnose na Crnu Goru i koji su u suglasnosti s njezinim pravnim poretkom.

Crna Gora će se kao nezavisna država s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom nastaviti izgrađivati kao građanska država, multinacionalno, multietničko, multikulturno i viševjersko društvo, zasnovana na poštivanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava, prava manjina, načelima parlamentarne demokracije, vladavine prava i tržišne ekonomije.

Crna Gora iskazuje poseban interes i punu spremnost da sa Srbijom riješi dosadašnja međusobna prava i obveze te da razvija dobre i prijateljske međudržavne odnose, stoji uz ostalo u Deklaraciji o nezavisnosti Crne Gore.

U deklaraciji se još navodi da će Crna Gora na principima međunarodnog prava uspostaviti i razvijati bilateralne odnose s drugim državama, prihvaćajući prava i obveze iz dosadašnjih aranžmana i nastaviti s aktivnom politikom dobrosusjedstva i regionalne suradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: