Uhapšen prije pet mjeseci
0

Crna Gora izručila Branka Vlaču pravosuđu BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH najavilo je da će predložiti Sudu BiH određivanje pritvora za Branka Vlaču, koga su danas vlasti BiH preuzele na graničnom prelazu sa Crnom Gorom, zbog sumnje da je počinio zločine protiv čovječnosti 1992. godine na području Vogošće kod Sarajeva.

Vlačo je duži period bio nedostupan pravosudnim organima BiH, a prije pet mjeseci uhapšen je na području Crne Gore na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo i pravosudne institucije BiH su nakon njegovog hapšenja pokrenuli aktivnosti za njegovo izručenje pravosuđu BiH.

Službenici Granične policije BiH preuzeli su danas osumnjičenog na jednom graničnom prelazu sa Crnom Gorom i predali ga ovlaštenim policijskim službenicima Sudske policije. 

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da će biti zatraženo određivanje mjere pritvora jer tužilac smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi mogao uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak i ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike. 

Vlačo je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik lokalnih srpskih snaga iz Vogošće, a u svojstvu upravnika logora "Planjina kuća" u Svrakama, logora"Nakina garaža", logora "kod Sonje" i logora "Bunker", od maja do novembra 1992. godine, planirao, naređivao, podsticao, pomagao, pripremao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Vogošće i susjednih opština. 

On se sumnjiči da je učestvovao u nezakonitom pritvaranju, fizičkom zlostavljanju, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području opštine Vogošća i u susjednim opštinama.