BiH
0

Crna Gora inicirala memorandum o regionalnoj saradnji u procesu evropske integracije

FENA
Direktor Direktorata za evropske integracije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić, jedan od učesnika međunarodne konferencije "Kroz saradnju ka integracijama" u Miločeru, u Crnoj Gori, izjavio je danas Agenciji FENA da je zemlja domaćin inicirala, a učenici skupa podržali da regionalne države potpišu zajednički memorandum o tehničkoj saradnji u procesu evropskih integracija.

"Očekujem u narednom periodu da sve države provedu potrebne interne procedure i da memorandum bude potpisan. Bila bi to formalizacija njihove već postojeće dobre saradnje u procesu evropske integracije" kazao je Topčagić.

Tokom današnjeg obraćanja na miločerskom skupu predstavnika regionalnih zemalja o njihovim dostignućima u pridruživanju Evropi, Osman Topčagić je kazao da se u BiH čeka dogovor o reformi policije kao glavni preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Sporazum je ispregovaran. BiH gradi institucionalne kapacitete potrebne za napredak u procesu evropskih integracija", kazao je učesnicima skupa Topčagić.

Ova konferencija održava se u organizaciji crnogorskog Sekretarijata za evropske integracije i uz podršku Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ).