Branković - Rehn
0

Crans Montana Forum iznimno uspješan

FENA
Premijer FBiH Nedžad Branković i komesar Europske unije za proširenje Olli Rehn susreli su se danas, po okončanju Crans Montana Foruma u Sarajevu, te razmijenili mišljenja o obvezama što stoje pred BiH u okviru Sporazuma o stabilizaciji i priključenju.

Tijekom susreta, kojem je nazočio i šef izaslanstva Europskog povjerenstva u BiH veleposlanik Dimitris Kourkuolas, premijer Branković kazao je europskom komesaru kako je Federacija BiH spremna, sa svoje strane, učiniti sve što će ubrzati i olakšati put BiH ka Europskoj uniji.

Upoznajući Rehna s nekim od reformskih poteza Federalne vlade, premijer Branković je kazao: "Donijeli smo tri zakona iz oblasti izravnih poteza, čime smo porez na dobit smanjili s 30 na deset posto, a kompanije koje izvoze više od 30 posto proizvodnje oslobođene su plaćanja i tih deset posto. Također, imamo i nove zakone iz oblasti doprinosa. Sada su ukupna izdvajanja poslodavaca u FBiH, iako procentualno veća, u apsolutnom iznosu manja nego u RS-u", kazao je Branković.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH će održati proračunsku ravnotežu do kraja godine. Uz činjenicu kako je bilo problema s servisiranjem braniteljskih prinadležnosti, Branković je naveo i kako je, uvođenjem jedinstvenog registra, broj korisnika ovih prinadležnosti smanjen prvo za 25.000, a u ovom mjesecu za dodatnih 1.500.

Federalni premijer je govorio i o Zakonu o financijskom konsolidiranju rudnika, koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, a čije je donošenje preduvjet realiziranja projekta pripajanja rudnika ugljena elektroenergetskom sektoru.

Komesar Olli Rehn složio se s konstatacijom premijera Brankovića kako su rješenje problema u funkcioniranju Elektroprijenosa BiH, početak primjene Zakona o Fiskalnom vijeću, te uvođenje supervizije banaka na državnoj razini bitni za funkcioniranje kompletne BiH.

Kada je riječ o Crans Montana Forumu, skup je ocijenjen iznimno uspješnim, o čemu svjedoči i veliki broj sudionika. -

"Mnogi od njih su prvi put u BiH i prijatno su iznenađeni činjenicom što je slika koju o BiH dobijaju daleko kvalitetnija kada se ona posmatra iznutra, nego što je predodžba o njoj stvorena u svijetu", kazao je Branković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.