{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CRA usvojila ukidanje etničkih prefiksa u nazivima RTV stanica

26.9.2003. u 23:31
0
0
CRA usvojila ukidanje etničkih prefiksa u nazivima RTV stanica
0
CRA usvojila ukidanje etničkih prefiksa u nazivima RTV stanica
Na redovnoj sjednici održanoj 22.09.2003. godine, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (CRA) donijelo je odluke na dokumente koji su u proteklom periodu bili na javnim konsultacijama.
1. Pravilo o medijskoj koncentraciji i pluralizmu

Vijeće CRA je, u svjetlu zaključaka postignutih tokom procesa javnih konsultacija, razmatralo dostavljene prijedloge na Pravilo o medijskoj koncentraciji i pluralizmu. Kako bi potreba za donošenjem ovakvog pravila bila što jasnije predstavljena javnosti, Vijeće je zahtijevalo da se urade dodatne analize vezane za regulaciju ovog pitanja. U međuvremenu, Vijeće CRA ostaje pri odluci da privremena zabrana na prenos dozvola ostaje na snazi do okončanja rada na dodatnim analizama.

2. Pravilo o javnom emitovanju – javne RTV stanice sa etničkim predznacima

Članovi Vijeća CRA usvojili su Pravilo o ukidanju etničkih prefiksa u nazivima javnih radio i televizijskih stanica. Prema definiciji sadržanoj u ovom Pravilu, stanica ne smije sadržavati u zvaničnom nazivu bilo kakav predznak, odrednicu, simbol ili znak koji može dovesti do toga da takva stanica bude posmatrana kao isključivi domen jedne etničke ili nacionalne skupine. Odluka uključuje izmjene u zvaničnoj registraciji kao i u prezentaciji i/ili imidžu stanice. Proces zvanične izmjene naziva javne radio i televizijske stanice će početi u roku od mjesec dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

3. Član 46 Zakona o komunikacijama
Nakon sprovedenih javnih konsultacija koje su prošle bez i jednog komentara javnosti, Vijeće CRA je usvojilo dokument o članu 46 Zakona o komunikacijama. Prema ovom članu CRA je ta koja je nadležna da izrađuje pregled povreda i odgovarajućih kazni. Ovaj dokument će se zvanično proslijediti Vijeću ministara BiH na usvajanje, kako je predviđeno Zakonom o komunikacijam, i tek onda biti uvršten u CRA Procedure o vođenju slučajeva.

4. Smjernice u vezi pristojnosti i uljudnosti i prava na odgovor

Vijeće CRA je usvojilo smjernice u vezi pristojnosti i uljudnosti i prava na odgovor, koje su prvenstveno sačinjene da pomognu stanicama u boljem razumjevanju interpretacije članova 1.2 Pristojnost uljudnost i 2 Pravo na odgovor Kodeksa o uređivanju RTV programa i osiguraju da se novinari i urednici ponašaju u skladu sa navedenim članovima. Smjernice će pomoći RTV stanicama, a posebno rukovodećem kadru i novinarima u pružanju potpune i jasne slike o tome kako da najbolje usklade svoju uređivačku politiku sa članovima 1.2 i 2.

Pored navedenih dokumentata, Vijeće CRA je razmatralo i žalbu Privredne Komore Kantona Sarajevo na Odluku CRA o odbijanju zahtjeva za izdavanje Opće dozvole za pružanje internet usluga. Vijeće je žalbu Privredne komore odbilo kao neosnovanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: