Ulaganje u budućnost
0

CPU: Inicijativa za osiguranje dodatnih sredstava za predškolski odgoj i obrazovanje

N. C.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Centar za politike i upravljanje (CPU) pokrenuo je inicijativu kojom apelira na donosioce odluka da bez odlaganja pristupe aktivnostima koje će voditi povećanju upisa djece u predškolske ustanove.

Skoro 150 hiljada djece uzrasta do šest godina u Bosni i Hercegovini nema pristup kvalitetnim odgojnim i obrazovnim institucijama.

"Evropska komisija procjenjuje da stopa upisa djece u BiH, u javnim ili privatnim ustanovama sa akreditovanim programima uzrasta od 3-6 godina iznosi 25 posto i jedna je od najnižih u Evropi. U Hrvatskoj i Srbiji, ova stopa iznosi oko 60 posto i još uvijek je daleko ispod cilja koji je postavila Evropska unija, a koji iznosi 95 posto. Navedena niska stopa upisa djece u predškolski odgoj i obrazovanje nije rezultat nedovoljne potražnje od strane roditelja, već nedovoljnih ulaganja u sistem predškolskog obrazovanja", kazali su.

Ulagati u djecu u njihovom ranom djetinjstvu najpametnija je investicija koju država može napraviti. Brojne su socio-ekonomske koristi od dostupnih, pristupačnih i kvalitetnih ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja.

Neki od njih uključuju poboljšanje kognitivnih vještina djece, povećanje mogućnosti za zaposlenje roditelja (posebno žena), povećanje produktivnosti i zadovoljstva poslom, kao i uspjeh poslovanja kompanija, te tako doprinosi rastu i diversifikaciji ekonomije.

"Pozivamo entitetske, kantonalne i lokalne vlasti, da u okviru svojih nadležnosti, bez odlaganja pristupe aktivnostima koje će voditi ka povećanju stopa upisa djece u predškolske ustanove, te da objave mjere koje će voditi za ostvarenje ovog cilja. Ove aktivnosti trebaju početi danas, kako bi se u narednoj školskoj i budžetskoj godini obezbijedilo povećanje ulaganja u predškolsko obrazovanje u BiH – bilo da se radi o mogućim poreskim olakšicama, ili povećanju budžetskih subvencija za ove namjene. U narednom periodu ćemo pratiti eventualni napredak u ovoj oblasti, te o tome redovno obavještavati širu javnost u BiH", dodaju.

Do sada su ovu incijativu podržale sljedeće organizacije: Centar za politike i upravljanje (Sarajevo), COI Step By Step (Sarajevo), Fond otvoreno društvo BiH (Sarajevo), Fondacija Mirovna akademija (Sarajevo), Udruženje Institut za razvoj i evropske integracije (Sarajevo), Association Greenways (Mrkonjić Grad), Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (Sarajevo), Udruženje "Multi” (Tuzla), Udruženje Pontanima (Sarajevo), Udruženje za ostvarivanje prava djeteta "Naša djeca”, (Sarajevo), Fondacija Ekipa (Sarajevo), Centar za javne politike i ekonomske analize (Zenica), Udruženje Nova generacija (Banja Luka), Obrazovanje gradi BiH (Sarajevo), EDUS – Obrazovanje za sve (Sarajevo), Fondacija Krila Nade, (Sarajevo).

Također, inicijativu je do sada podržalo preko 220 pojedinaca na onlinepeticija.com. Ukoliko želite da svojim potpisom podržite ovu inicijativu, kao organizacija ili pojedinac, molimo Vas da se potpišete ovdje.