{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CPCD: Vrijeme je za drugačiju podršku ženama u politici!

6.9.2014. u 20:26
91
CPCD: Vrijeme je za drugačiju podršku ženama u politici!
91
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) početkom godine je formirao grupu od 38 mladih žena pod nazivom TAG, koja će osnaživati položaj žena u politici i izgradnju kapaciteta budućih političarki. Panel diskusijom ''Žena u politici (ni)je sama'' i svečanom dodjelom certifikata za učesnice TAG grupe (Tehnička savjetodavna grupa za podršku ženama u politici), CPCD je najavio početak saradnje i podrške kandidatkinjama za predstojeće izbore.
U diskusiji su učestvovale Ismeta Dervoz - zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. sc. Nedžma Džananović Miraščija - Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Sanja Tošić - ekspertica za pitanja rodne ravnopravnosti, Emina Tufekčić - članica TAG grupe, te kandidatkinje za predstojeće izbore i članice TAG grupe.

''CPCD je sa članicama TAG grupe realizirao niz treninga iz organizacije političke kampanje, političkog sistema BiH i rodne ravnopravnosti. Cilj ovih edukacija je bio da se osigura najbolje moguće znanje iz ovih oblasti kako bi članice mogle pružiti besplatnu podršku kandidatkinjama, ali i naučiti kroz praktičan rad sve o izazovima i preprekama sa kojima se susreću žene u politici'' naglasila je direktorica CPCD-a, Aida Daguda.

Na ovaj način CPCD želi omogućiti kandidatkinjama veću vidljivost, podršku i pomoć u realizaciji njihove predizborne kampanje, te po uzoru na mentoRING program, najveći program za žene u BiH i šire, razmjenu znanja i osnaživanje veza među ženama u sferi politike. Političke partije čije kandidatkinje će dobiti pomoć od TAG grupe su odabrane na osnovu javnog poziva, a u predizbornom periodu TAG grupa će pružiti podršku za 40 kandidatkinja.

Svoje znanje će TAG grupa širiti dalje kroz radionice u oktobru i novembru sa ciljem da se razgovara o rodnoj ravnopravnosti i potrebi jačeg društvenog anagžmana žena, i da se motivira što veći broj žena za aktivnije učešće u politici.

TAG grupa za podršku ženama u politici će nastaviti trajno da djeluje u okviru CPCD-ovog mentoRING programa koji već tri godine povezuje žene iz svih područja bh. društva. Projekt TAG, koji je podržala Američka ambasada u BiH, promovira mentorstvo i žensku solidarnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: