BiH
0

CPCD: Efikasnost rada Vlade KS

FENA
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) ukazao je danas na probleme u oblasti zapošljavanja i profesionalne prekvalifikacije što su ih ustanovili u analizi javnih politika u Kantonu Sarajevo te naglasili mjere koje treba poduzeti.

Na današnjoj pres-konferenciji istaknuto je da su, iako je budžet KS-a oko 850 miliona KM, u oblasti zapošljavanja i profesionalne prekvalifikacije evidentirani brojni problemi.

Tako su evidencije Centra za socijalni rad, Službe za zapošljavanje i Zavoda za zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo razdvojene što građanima otežava uvid u status i prava koja uživaju, a institucijama sticanje uvida u stanje i potrebe korisnika usluga.

U analizi Centra za promociju civilnog društva, koja je realizirana u okviru programa "Monitoring javnih politika u KS", u oblasti zapošljavanja i profesionalne prekvalifikacije ustanovljeno je i da su nezaposleni, koji pronađu posao, pod rizikom gubitka prava i beneficija, ukoliko poslodavci nisu savjesni i ne uplaćuju doprinose. To, kako je rečeno, može dovesti do gubitka zdravstvenog osiguranja za nezaposlenu osobu i članove njihovih obitelji.

Analizom je ustanovljeno da firme korisnici subvencija za zapošljavanje teško zaposlivih kategorija (invalidi i osobe starije od 45 godina) nemaju poticaja za odgovorniji odnos prema takvim zaposlenim i njihovim zadržavanjem u radnom odnosu nakon isteka perioda subvencije.

"Prekvalifikacija se danas uglavnom svodi na pasivnu reakciju na povremene potrebe poslodavaca. Zbog toga praktično i nema organiziranih programa dodatnog obrazovanja i osposobljavanja za veliki broj nezaposlenih koji zbog slabih kvalifikacija ne mogu dobiti posao", navodi se u analizi.

CPCD danas ispred sarajevske Katedrale organizira i uličnu akciju podjele informativnih letaka iz oblasti zapošljavanja i profesionalne prekvalifikacije i mjera koje se moraju usvojiti da bi se otklonili brojni problemi u toj oblasti.