BiH
0

Čoviću ukinuta zabrana obavljanja funkcija u izvršnoj vlasti

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Više nije na snazi zabrana koju je visoki predstavnik u BiH nametnuo za predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u vezi sa obavljanjem funkcija u izvršnoj vlasti na svim nivoima, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je uputio pismo Čoviću u vezi sa odlukom bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna od 29. marta 2005. godine kojom je lideru HDZ-a BiH zabranjeno obavljanje izvršnih funkcija sve dok ga visoki predstavnik izričito za to ne ovlasti ili dok se sudski postupak koji je pokrenut protiv njega ne okonča, zavisno koji uslov bude ispunjen prvi.

Na osnovu informacija dobijenih od Vrhovnog suda Federacije BiH, okončan je sudski postupak iz 2005. godine, po shvatanju visokog predstavnika, navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik je u pismu podsjetio Čovića da svi oni koji se nalaze na funkcijama imaju obavezu da vrše svoje dužnosti, pridržavajući se najviših etičkih standarda i u skladu sa svim važećim zakonima i propisima.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je sredinom decembra oslobađajuću presudu Čoviću i po automatizmu mu se ukida zabrana koju je visoki predstavnik Paddy Ashdown donio 29. marta 2005. godine, čime mu je bilo zabranjeno obavljanje dužnosti u izvršnoj vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH bio je optužen za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vrijeme dok je bio zamjenik federalnog premijera i ministar finansija Federacije BiH.

Ovom presudom Čović je potpuno oslobođen krivice u takozvanom slučaju "Lijanovići".