Privredni interesi
15

"Čovićevi kantoni" neće biti prvi: Vlada KS prije nekoliko godina otvorila predstavništvo u Briselu

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Najava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako će nekoliko kantona iz FBiH otvoriti predstavništvo u Briselu izazvala je negativne reakcije dijela političke javnosti. Domaći političari zaboravili su kako je identičnu stvar napravila Vlada Kantona Sarajevo koja je prije nekoliko godina otvorila svoje predstavništvo u Briselu.

Još 2007. godine Kanton Sarajevo otvorio je predstavništvo u Briselu koje djeluje kao istureni Ured Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnih institucija prema regionalnim institucijama Evropske unije u Briselu.

Predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu je 2012. godine javnost informisalo da je pokrenulo novi internet portal predstavništva www.kanton-sarajevo.eu na engleskom i bosanskom jeziku s ciljem informisanja o radu i aktivnostima predstavništva, institucionalnoj saradnji s evropskim regijama, institucijama i važnijim mrežama i asocijacijama u koje je Kanton Sarajevo uključen.

"Putem internet portala, predstavništvo će svakodnevno informisati i o EU programima otvorenim za Bosnu i Hercegovinu, kao i o važnijim terminima vezanim za aplikacije na otvorene pozive radi prijave na projekte. Ovom prilikom, Predstavništvo Kantona Sarajevo poziva sve institucije Kantona Sarajevo i druge da svakodnevno prate i na ovaj način učestvuju u radu našeg predstavništva u Briselu", pisalo je u saopćenju.

Danas, 11 godina nakon otvaranja predstavništva, "istureni ured Vlade KS" nema svoju zvaničnu web stranicu, a javnosti nije poznato ni da li ovo predstavništvo uopće još uvijek postoji, koliki broj uposlenika ima i koje konkretne stvari je uradilo. To se ne može zaključiti ni na osnovu Facebook stranice ovo predstavništa na kojoj posljednja objava datira iz 2014. godine. Zanimljiva je informacija da se u kantonalnim budžetima nigdje ne spominje ovo predstavništvo kao posebna stavka.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović prije nekoliko dana najavio je nastavak politike otvaranja predstavništava kantona u centrima evropske politike, odnosno nastavak prakse koju je uveo Kanton Sarajevo. Čović je, govoreći o predstavništvima u Briselu, kazao da nedostaje predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati.

"Upravo u skladu s ustavima kantona, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koja im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren", izjavio je Čović.

Nije dugo trebalo da na njegovu izjavu reguje predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim izborima Željko Komšić koji je kazao da će diplomatska predstavništva predstavljati okosnicu paradržave u nastajanju te da lider HDZ-a Dragan Čović radi po uzoru na Milorada Dodika u cilju urušavanja države Bosne i Hercegovine. Pored Komšića oglasili su se još predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i delegat u Domu naroda PFBiH Aner Žuljević.

"Ovim se na velika, a ne mala vrata, pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta, tobože uz to i pod zastavom Evropske unije, što bi bio uvod u podjelu, prvo entiteta pa države", kazao je Komšić.

Istakao je kako se takvoj politici moraju suprotstaviti građani BiH, jer je zvaničnike iz institucija BiH besmisleno prozivati s obzirom na to da neće uraditi ništa.

"Pozivam građane da otvore oči i da u institucije BiH uvedemo one koji na otvoreno podrivanje države BiH neće ni šutjeti ni sjediti skrštenih ruku", zaključio je Željko Komšić.

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul kazao je kako će otvaranje predstavništva četiri kantona u Briselu značiti nešto dobro i za BiH.

"Ako imamo neko bogatstvo u BiH, onda je to raznolikost, ne samo nacionalna, nego i geografska i privredna. Dobro je da jedna regija artikuliše svoje interese u Briselu, odnosno Evropskoj uniji. To nije usamljen primjer, jer mnoge regije iz susjednih država na taj način se bore za svoje ekonomske interese", rekao je Kožul.

Istakao je kako ga kontradiktorna i nelogična reakcija Željka Komšića uopće ne iznenađuje, jer je riječ o čovjeku koji negativno reaguje na sve što dolazi s područja gdje Hrvati žive.

"Ovo je politički benigna ideja, a privredno dobra ideja. Na prvi pogled trebala bi me iznenaditi izjava Željka Komšić, ali stvarno nisam iznenađen. On kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda svoju kampanju gradi na konfrontaciji s interesima Hrvata u BiH", kazao je Kožul.

Istakao je kako predstavništvo četiri kantona u Briselu neće biti nikakvo diplomatsko predstavništvo, već da će se baviti privrednim povezivanjem i poslovnom politikom tih kantona.

"Mi imamo neku vrstu strateške prednosti u EU, a koja proizlazi iz činjenice da je i Hrvatska članica EU. Predstavništvo će biti usmjereno na privredne interese, a posebno na fondove i novac koji nam je dostupan u ovoj fazi", rekao je Kožul.

Zaključio je kako otvaranje predstavništva ni u kojem slučaju neće biti u sukobu s interesima države BiH te da će predstavnici kantona usko sarađivati sa tri Ambasade BiH u Briselu, odnosno Misijom BiH pri NATO-u, Misijom BiH pri EU i Ambasadom BiH u Belgiji.