Sistem kadroviranja
14

Čovićevi i Ivanićevi savjetnici zaposleni kao rukovodeći službenici u Predsjedništvu BiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Savjetnici odlazećih članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića postavljeni su na mjesta rukovodećih državnih službenika u Predsjedništvu BiH.

U posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljene su odluke o imenovanju generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

Na mjesto generalnog sekretara na mandatni period od pet godina imenovan je Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, dok je na mjesto zamjenika generalnog sekretara imenovan Igor Planinić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Ova odluka uslijedila je nakon što je Predsjedništvo BiH zbog isteka mandata razriješilo nekadašnjeg generalnog sekretara Borisa Buhu i njegovog zamjenika Matu Zeku.

Inače, ranije je na mjesto zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH imenovan Dženan Selimbegović koji je na ovu poziciju došao s mjesta saradnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Dužnost preuzeli 15. oktobra

Kako je navedeno, odluke o imenovanju generalnog sekretara i njegova dva zamjenika primjenjivat će se od 15. oktobra 2018. godine. To znači da Sekretarijatom Predsjedništva BiH od ponedjeljka upravljaju Zoran Đerić, Igor Planinić i Dženan Selimbegović.

Zvanične informacije pokazuju da je problem radnog mjesta riješio i Stjepan Dujo, savjetnik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidije Bradare. On je imenovan za rukovodećeg državnog službenika - pomoćnika direktora u Sektoru za pravni sistem, upravu i opće poslove Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije je objavio kako je Dujo nezakonito imenovan za savjetnika Lidije Bradare s obzirom na to da je prilikom postavljanja na ovu funkciju imao samo jednu godinu radnog iskustva.

Način i zakonitost izbora

Stjepan Dujo, magistar prava s jednogodišnjim radnim iskustvom, savjetovao je Bradaru u oblasti ustava. Dujo je od oktobra 2015. bio zaposlenik Službe za poslove sa strancima BiH. Od augusta 2016. godine bio je na neplaćenom odsustvu s posla jer se kandidovao za načelnika Općine Novi Travnik u ime Hrvatske liste za Novi Travnik. Nakon neuspjeha na izborima vraća se na radno mjesto u Službu za poslove sa strancima BiH do februara 2017. godine, kada ponovo zbog angažmana za savjetnika u Domu naroda odlazi na neplaćeno odsustvo.

Mandat savjetnika izabranih funkcionera traje isto koliko i mandat ministara, što znači da savjetnici nakon isteka mandata ne ostaju da rade u instituciji BiH, već se vraćaju na prethodna radna mjesta ili ostaju bez posla.

Već je postala učestala praksa da državni subjekti, pred izbore ili nakon njih, raspisuju javne konkurse na kojima, igrom slučaja, najuspješniji kandidati uvijek budu baš savjetnici ministara.

Opozicija već duže vrijeme upozorava da vlast zloupotrebom zakona i na štetu građana BiH rješava radni status svojih savjetnika. Kako kažu, na konkursima se unaprijed zna za koga će tačno biti raspisani te bi zato državnim institucijama najbolje bilo da još stave fotografiju kandidata koji može konkurisati na javni konkurs.

O tome kako su na kojim konkursima "briljirali" savjetnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac pročitajte ovdje.