{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Čović zatražio da Hrvatska iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogla ulasku BiH u EU

Piše: A. P./Klix.ba
17.1.2018. u 12:05
163
96
Čović zatražio da Hrvatska iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogla ulasku BiH u EU
163
Čović zatražio da Hrvatska iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogla ulasku BiH u EU
Dragan Čović (Foto: N. G./Klix.ba)
Mnoštvo je načina na koje se mogu unaprijediti odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i u samoj BiH, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon današnjeg razgovora s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.
Čović je pozvao hrvatsku predsjednicu da njena zemlja iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovisala BiH da kandidatski status naše zemlje u EU bude realnost ove kalendarske godine, a ne neka daleka budućnost.

"S obzirom na to da se nalazimo u izraženoj predizbornoj kampanji, cilj je da BiH zadrži primarni vanjskopolitički prioritet - EU integracije. Koliko god kasnimo s nekim detaljima, pritom mislim na Upitnik EK, vjerujem da BiH i dalje zaslužuje vašu pažnju i utjecaj unutar članica NATO-a da aktiviramo MAP. Ova godina je pravo vrijeme, a bojim se da bismo s bilo kakvim zaostatkom otežali komunikaciju nas u BiH kada je riječ o NATO-u", kazao je Čović.

Razgovori sa Grabar-Kitarović su, kako je rekao, bili otvoreni i usmjereni ka jačanju ekonomskih odnosa, izgradnji svih oblika infrastrukture da mladi prepoznaju mogućnost investiranja u BiH i ne odlaze u svijet i drugim temama.

"Nijedno pitanje nije toliko teško da ga ne možemo razgovorom riješiti", dodao je Čović i ponovio određenje ka reformskim aktivnostima.

Najavio je i rješavanje pitanja budžeta za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima te poručio da unutrašnje odnose rješavamo sami, ali imamo partnera u Hrvatskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: