BiH
0

Čović žali zbog Dodikovog nedolaska

SRNA
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je žaljenje što današnjem sastanku u Mostaru nije prisustvovao premijer RS Milorad Dodik, jer bi to, kako je rekao, doprinijelo boljoj atmosferi u BiH.

Čović i lider SDA Sulejman Tihić sastali su se danas u Mostaru sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.

Tihić je ocijenio da Dodikov nedolazak u Mostar pokazuje da on "ima određenih unutarstranačkih i političkih problema u RS kad je u pitanju Prudski proces" i izrazio zabrinutost za dalje pregovore trojice lidera, posebno kada je riječ o ustavnim promjenama.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da današnji sastanak u Mostaru nije trebalo da bude posvećen prudskom procesu, već je organizovan sa predsjednikom Vlade Hrvatske Ivom Sanaderom na marginama 12. međunarodnog sajma privrede.

"Sastanak kome je trebalo da prisustvujem, uz predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i lidera SDA Sulejmana Tihića, trebalo je da bude susret sa Sanaderom i još nekim ljudima u okviru sajma, a ne formalni sastanak posvećen prudskom procesu", izjavio je Dodik za Srnu.

On je podsjetio da je ovaj sastanak ranije dogovoren, ali da je odlučio da mu ne prisustvuje zbog konstantnog neometanog miješanja hrvatske vlasti u unutrašnje stvari BiH, te davanja komentara o najvažnijim pitanjima BiH.

Dodik smatra da se razgovori posvećeni prudskom procesu moraju nastaviti i da to nije sporno, ali da treba prestati sa podmetanjima.