Pripreme za izbore
190

Čović: Zajednička aktivnost bošnjačkih stranaka o Izbornom zakonu šalje lošu poruku

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Većina posla oko usuglašavanja izbornih lista u HDZ-u BiH je završena, kazao je predsjednik te stranke Dragan Čović, u izjavi za medije tokom održavanja proširene sjednice stranačkog Predsjedništva.

Čović još uvijek nije želio govoriti oko imena nositelja lista, ali će ona biti poznata u narednim danima. Nastojalo se da liste imaju što veći broj mladih ljudi i da bude ispoštovana ravnopravnost spolova, a otvorena su i pitanja izborne strategije.

Kazao je da je zadovoljan prvim istraživanjima javnog mnijenja, ali da treba tek uraditi posao da izlaznost bude veća nego se predviđa. Prokomentarisao je i aktualna politička pitanja kao što je inicijativa više stranaka oko izmjene Izbornog zakona koja čeka sjednicu Doma naroda.

"Ignorisanje odluke Ustavnog suda šalje lošu poruku, kao i sama činjenica da su bošnjačke stranke zajednički krenule u jednu aktivnost koja odudara od odluke Suda. Sad se traže neka druga rješenja, a logično je da ćemo mi pridržavati se Ustava i koristeći načela zakonitosti, nastojati osigurati legitimno predstavljanje sva tri naroda na svim nivoima. Prije svega da ne budemo imali krizu poslije izbora", kazao je Dragan Čović.

Naglasio je da nema razloga da HDZ, kao i HNS, ne učestvuje na sjednicama po drugim temama, kao što je problem boračke populacije.

Sutrašnji sastanak s predstavnicima američke administracije i Kongresa SAD-a iskoristit će da još jednom istakne poznate zahtjeve ove stranke po pitanju izmjene Izbornog zakona.

"Neke stvari se ne mogu promijeniti, kao što je naš stav prema legitimnom predstavljanju. Kako to uraditi, mi stojimo otvoreni za hiljade modela", izjavio je.

Prokomentarisao je usuglašavanje nastavnih programa Srbije i Republike Srpske, kazao kako treba poštovati prava svih naroda, te rekao kako će mostarski lokalni izbori vjerovatno čekati termin narednih lokalnih izbora.

Komentarišući nastojanja da se izmjeni Izborni zakon u našoj zemlji, lider HDZ-a Dragan Čović kazao je kako se lokalni izbori u Mostaru sigurno neće održati u vrijeme održavanja ovogodišnjih općih izbora.