Poruka iz Brisela
105

Čović za Klix.ba: Izetbegović i ja imamo vidno različite poglede na sadržaj izmjena Izbornog zakona

Piše: S. Hambo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović trenutno boravi u Briselu gdje je nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom danas razgovarao i s predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom. Čović je u izjavi za Klix.ba poručio da je tema razgovora bio i izbor članova Predsjedništva te da su ključni sastanci dogovoreni za februar mjesec.

S Josephom Daulom, predsjednikom Evropske narodne partije (EPP), razgovarala su na pojedinačnim sastancima i druga dva člana Predsjedništva BiH, a Čović je za naš portal govorio o detaljima sastanka.

"Imali smo otvoren razgovor o najsitnijim detaljima Izbornog zakona i izmjenama koje je potrebno uraditi što prije. Zajednički je zaključak da ćemo u februaru s dužnosnicima međunarodne zajednice i njihovim pravnim ekspertima raščistiti neke dileme o nužnosti izmjena dijelova Ustava, jer je jasno da se on ne može tek tako promijeniti jer nema potrebne dvotrećinske većine ni na jednom nivou. To znači da treba raditi one minimalne zahvate u vezi s Izbornim zakonom kako bismo mogli natpolovičnom većinom to izmijeniti, a procjena je da to treba uraditi najkasnije do marta", kazao je Čović.

Dodao je da je sasvim jasno da postoje vidno različiti pogledi na dinamiku, sadržaj i obim izmjena koje su potrebne, prije svega kada je riječ o njegovom i Izetbegovićevom stavu, ali je dogovor da se traže zajednička rješenja.

"Naši stavovi su odavno jasni, a to je da izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s presudom Ustavnog suda, a to znači izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH, da bi se mogli organizirati izbori i implementirati izborni rezultati", poručuje Čović.

Ipak, Izetbegović nakon briselskog sastanka s Daulom nije bio pretjerano optimističan, naglasivši da je trebalo razgovarati isključivo o izmjenama Izbornog zakona u vezi s Domom naroda, ali ne i načinom izbora članova Predsjedništva.

"Taktika Izetbegovića i SDA je posljednju godinu takva da se ništa ne desi. Zato smo mi i išli s našim prijedlogom izmjena Izbornog zakona koji je pao u Predstavničkom domu prije dva dana. Mi smo shvatili da oni ne žele da se išta promijeni, već samo žele naći krivca za te stvari te da ostane status quo. S Daulom smo razgovarali o svim varijantama, čak i o direktnom, ali i indirektnom izboru članova Predsjedništva i na koji način bi to mogli uraditi. Sva pitanja smo otvorili, ali su nam stajališta u samom pristupu vidno različita. Ipak, sasvim je jasno i Izetbegoviću da mi nećemo prihvatiti nijedan model koji neće obuhvatiti i članove Predsjedništva i klubove Doma naroda te da nećemo dozvoliti da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva", naglasio je Čović.

Neki generalni dogovor nakon sastanka u Briselu je da će Daul pratiti razvoj situacije te da ne smije doći do neuspjeha.

"Kratko je razgovarano i o podršci za kandidatski status naše zemlje, ali je evidentno da je za to sada uslov izmjena Izbornog zakona, nakon što odgovore na Upitnik nismo predali na vrijeme, a to je članovima Predsjedništva BiH saopćila i komesarka za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini. Već sljedeće sedmice imamo nove sastanke s međunarodnim ekspertima o našem novom prijedlogu Izbornog zakona koji će obuhvatiti i Dom naroda i izbor članova Predsjedništva, a da se Ustav ne mora mijenjati i da ne budemo ni u kakvoj suprotnosti", kazao je Čović za Klix.ba.

Naredne dvije sedmice su ključne kada je riječ o trenutno gorućem pitanju, a to je Izborni zakon i njegove izmjene. Čović smatra da ako se ništa ne promijeni kada je riječ o Izbornom zakonu, možemo očekivati ogromnu krizu koja nikome neće donijeti dobro.

S druge strane, Evropska unija naredne sedmice će izložiti Strategiju za put zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu, a Čović je ipak optimističan i vjeruje u dobre ocjene.

"U Strategiji EU za naredni period BiH može očekivati pozitivno mišljenje, a do tada bi dobro bilo da EU dobije informaciju šta je s Upitnikom. Mogherini je čak tražila i tačan rok, ali nismo željeli špekulirati jer smo do sada nekoliko rokova prekršili. Mislim generalno da će izvještaj i plan za BiH biti pozitivan", zaključio je Čović.