Ispred HNS-a
6

Čović: Vijeće ministara u maju, Vlada Federacije za dva ili tri mjeseca

Piše: R. D.
Nakon treće sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru medijima se obratio predsjednik ove grupacije stranaka, Dragan Čović.

Današnja sjednica poslužila je imenovanju Glavnog vijeća HNS-a te planovima o radu ovog organa. Govorilo se naravno i o aktualnoj političkoj situaciji, a Predsjedništvo HNS-a napravilo je svoju procjenu stanja.

Kazao je da je zadnji razgovor predstavnika HDZ-a, SNSD-a i SDA završio posao oko uspostave Vijeća ministara.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"To je završena priča. Jedini problem koji se tu javlja je aktiviranje MAP-a te kako to postaviti u kontekst neke politike i naših planova u budućem vremenu. Vjerujem da ćemo u maju dobiti novi saziv Vijeća ministara, to je izvjesno", ustvrdio je.

Oko drugih nivoa vlasti naznačio je da će s nastojati "s partnerima iz Sarajeva dogovoriti izborno zakonodavstvo te sve one aktivnosti koje će postati dio naše agende za evropsku Bosnu i Hercegovinu".

"Nadležnosti na nivou Federacije su izražene te nam je potreban precizan plan šta ćemo uraditi svake godine. Vjeruje da je i to moguće uraditi u naredna dva ili tri mjeseca", najavio je.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Kazao je da se reorganizacija Vlade Federacije BiH radi po planovima oko kojih su se partneri složili još prije četiri godine, ali da od toga se ništa nije uradilo.

"Sastanak u Berlinu je zakazan prije mjesec dana, u sjeni se razgovaralo ko će predstavljati našu zemlju. Posebno jer znate kako to mi radimo, vani obično iznosimo svoj stav, nikako stav institucije koju predstavljamo. Ali ako idete vani i predstavljate BiH onda morate biti sigurni da vas niko neće demantirati", izjavio je Čović.

Kazao je da je bilo iskrica jer je BiH predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara, organa vlasti koje ne radi.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ipak, mislim da je gospodin Zvizdić to uradio kompetentno, bar ono što sam ja pratio", izjavio je Čović naglasivši da je prava tema samita ipak bila Srbija, a ne naša zemlja.

Čović za 13. maj najavio širi sastanak Predsjedništva HNS-a čiji je cilj napraviti skup stavova svih članica oko promjena Izbornog zakona.