Kako nakon srijede
3

Čović uoči haške presude: Ništa neće utjecati na aktuelna politička zbivanja

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Danas su u Mostaru održane sjednice Predsjedništva HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH, a poslije njih je konferenciju za medije održao Dragan Čović. Kazao je da su oba tijela raspravljala o aktuelnim političkim zbivanjima, posebno u svjetlu presuda u Hagu, ali i naglasio da bez obzira na to kakve presude budu, one ne treba da utječu na aktuelna politička zbivanja.

Čović je kazao da će i HDZ, kao i HNS izaći za konfernciju saopćenjem o aktuelnoj presudi u Hagu koja se očekuje u srijedu, 29. novembra.

"U isčekivanju presuda koje su posljednje presude Haškog tribunala, mi očekujemo prije svega da one ne bi trebale imati pretjeran politički utjecaj na aktuelnu političku situaciju u BiH, iako se posljednjih sedam-osam mjeseci sve više na taj način pristupa prilikama u našoj zemlji. Imamo sve više analiza prošlosti, a sve manje se bavimo budućnosti. Evidentno je da smo svi u kampanji", ustvrdio je na početku Dragan Čović.

On kaže da presudu treba dočekati dostojanstveno, po pitanju "šestorke" misli da su nevini ljudi te vjeruje da će imati priliku na taj način doživjeti presudu. Presuda, kao i sve ranije, nastavio je, neće doprinijeti pomirenju unutar Bosne i Hercegovine, a zadaća današnjih političara je da rade na tome.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Mi smo uvjereni da dajemo maksimalan doprinos okretanju ka budućnosti i našem evropskom putu, ali smo svjesni da nas jedan dio političkih snaga drži stalno u prošlosti. Zaključci koje smo napravili idu u smjeru promovisanja onog što je sutra vrijednost ovdje. S obzirom na to da se često dotiče i tzv. Herceg-Bosne i Republike Hrvatske, svakako nam je jasan stav da je Hrvatska dala najveći doprinos da BiH danas bude u međunarodno priznatim granicama", kazao je Čović.

Čović je rekao kako smo svjesni da je u tom užasnom ratu bilo zločina na svakom dijelu Bosne i Hercegovine, da se to ne može na bilo koji način relativizirati te da svaki zločin treba biti prepoznat, a svaka žrtva poštovana, bez obzira na to ko je zločinac, a ko je izdavao naredbe.

"Nama je graditi Bosnu i Hercegovinu, a svjesni smo da presuda koja se donosi ima potpuno različito stajalište za svaki od tri naroda", ustvrdio je.

Čović je kazao kasnije kako ne vidi poveznicu između haških procesa i aktuelnih političkih zbivanja, promjena izbornog zakona i drugih te da očekuje da Jadranko Prlić i ostali budu oslobođeni, jer su već platili izuzetnu cijenu...

"Kakva god odluka bude u srijedu ona neće utjecati na trenutnu poziciju hrvatskog naroda, mi smo na vrijeme krenuli u traženje rješenja u vezi s promjenama Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo baš ove sedmice doći u priliku da u parlamentu razgovaramo o toj problematici", odgovorio je Dragan Čović.

Bez obzira na sve, 4. decemra su predstavnici Evropske unije u Sarajevu, do tada trebamo riješiti akcize, budžete, to je ono što možemo, kazao je nadalje Čović.

"U vezi sa sigurnosnom situacijom i pogoršanjem po tom pitanju, zaista ne vidim da se to može desiti. Da će biti pojedinaca koji će na nekoj nogometnoj utakmici praviti takvu atmosferu, bilo je i bit će, to je stvar određenih glava. Hrvatski i bošnjački narod su opredijeljeni da žive zajedno, da grade svoju budućnost ovdje i svi oni koji huškaju u drugom pravcu, ja sam znao reći – ko priželjkuje rat, nek mu bude u kući. Mi moramo učiniti sve da stvorimo mehanizam koji može funkcionisati", zaključio je.