Danas u Mostaru
61

Čović ugostio najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji: Pokazujemo da smo se ovdje rodili i da ovdje želimo živjeti

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primio je u svom mostarskom uredu učesnice 4. revije tradicionalne odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, koja se održava pod njegovim pokroviteljstvom, a u organizaciji Udruženja za očuvanje i promociju tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatske matice iseljenika.

Organizator revije upoznao je Čovića sa tokom ovogodišnje manifestacije te predstavio 27 djevojaka iz 21 zemlje.

"Počašćen sam da četvrti put mogu pratiti šta vi radite, da dolaze prelijepe djevojke u narodnim nošnjama iz čitavog svijeta kao Hrvatice, da mogu doći pokazati ono što je naše naslijeđe i bogatstvo. Naša baština je nešto na što trebamo biti posebno ponosni", kazao je u uvodu Čović, izvinuvši se prisutnima što neće moći prisustvovati završnoj svečanosti.

Čović je još kazao da je njemu lično, ali i Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH zadovoljstvo da mogu biti pokrovitelji jedne ovakve manifestacije.

"Na ovaj način mi šaljemo poruku da jesmo ovdje, da smo ovdje domicili, da smo se ovdje rodili, da ovdje živimo i da želimo živjeti. Politički ćemo se mi za to izboriti, ne bojte se, ali nam je bitno da u svakom drugom segmentu realnog života to baštinimo, da znamo ko smo, pogotovo za mnoge od vas koje ste iz čitavog svijeta", kazao je.

Završna svečanost ovogodišnje 4. revije tradicionalne odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske održava se 1. jula u Tomislavgradu.