Dan Grada
244

Čović u Širokom Brijegu: Ponosni smo što smo veliki narod u BiH, koliko god bili malobrojni

Klix.ba
Povodom Dana Grada Širokog Brijega, danas je u kinu Borak održana svečana sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg, a prisutnima s eobratio član Predsjedništva BiH Dragan Čović. On je poručio da je potrebno s ponosom govoriti da je BiH domovina i hrvatskog naroda.

"Moram iskazati svoje zadovoljstvo, svaki put kada smo ovdje i u mom Širokom Brijegu, osjećamo da možemo biti ponosni na ono što se radilo prošle godine", kazao je na početku obraćanja.

Čović je izrazio uvjerenje kako će razvojnim strategijama uz ono sredstava što imaju u budžetu i u saradnji sa višim nivoima vlasti, uskladiti razvoj, tako da Široki Brijeg dobija jednu posebnu dimenziju iz godine u godinu.

Osvrnuvši se na izbore pred nama, Čović je naglasio kako je ovo posebno vrijeme, vrijeme pred izbore, a posebno se čuje nešto što se kaže iz Širokog Brijega, i drugačije je, nego kada se kaže iz nekog drugog sjedišta.

"Ponosni smo što jesmo veliki narod u BiH, koliko god bili malobrojni", poručio je Čović, te kazao: "To treba da čuje svako onaj ko misli da može u ime nas donositi odluke. Mi smo danas u prilici da pošaljemo vrlo jasnu poruku, tu smo, razvijati ćemo se, graditi, bit ćemo predvodnici svih pozitivnih vrijednosti u BiH, kako kad je u pitanju vanjski, onaj evropski put, tako, kad je i u pitanju ovaj socioekonomski i privredni, vrlo jasno, nikada nećemo čekati da nam neko drugi nešto da", kazao je.

"Upravo kao veliki narod moramo slati vrlo jasne poruke, moramo biti preteča drugima, koliko god bili brojniji od nas, da znamo kako ćemo preživjeti u BiH, pa evo to je posebno zanimljivo kazati u ovo vrijeme, manje od dva mjeseca do izbora", naglasio je Čović.

U svome govoru Čović se osvrnuo i na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH te kazao kako su se mnogi potrudili da onemoguće ono što je Hrvatima Ustavni sud definirao.

"Ali koliko god se oni trudili različitim nastojanjima, iz onoga što je ostalo u zakonskim okvirima, kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, neće moći birati za nas. Zbog toga jedan poziv svima nama koji bi još uvijek drugačije razmišljali o vođenju politika u BiH, prevažno je da u ova dva mjeseca zbijemo svoje redove. Svi mi. I oni koji su u strukturama braniteljskih udruga, gospodarstvenici, kulturni djelatnici, do naših duhovnih otaca jer samo tako ćemo uravnotežiti sve ono što trebamo uravnotežiti unutar hrvatskog naroda u BiH i s ponosom govoriti da je ovo naša domovina", poručio je danas iz Širokog Brijega Dragan Čović.