|

Čović u Širokom Brijegu: Moramo biti bolji od sunarodnjaka i predvoditi sve procese

Čović u Širokom Brijegu: Moramo biti bolji od sunarodnjaka i predvoditi sve procese
90
Klix.ba
3.10.2018. u 22:45
76
komentara
90

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
HDZ BiH održao je večeras skup u Širokom Brijegu na kojem je predsjednik ove stranke Dragan Čović poručio kako jednakopravnost hrvatskog naroda nema cijenu.
"Ako neko kaže da sam ja strah i iskušenje za BiH, tvrdim vam, za svaku BiH koja je unitarna, jednonacionalna i građanska bit ću prijetnja dok hodam ovom zemljom. Ovo zajedništvo je poruka i onima koji malo razumnije promišljaju, poruka našim prijateljima Bošnjacima, Srbima i predstavnicima međunarodnih institucija. Ovo je veliko zajedništvo sa svima onima koji žele modernu, reorganiziranu, racionalnu, učinkovitu, europsku Bosnu i Hercegovinu, a predvodit će je hrvatski narod, kao što HDZ i HNS predvode sve pozitivne procese u BiH", kazao je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

Kazao je kako je HDZ najviše glasova dobio u Širokom Brijegu, te poručio kako će na ovim izborima dobiti još više. Također, kazao je kako moraju biti bolji od svojih sunarodnjaka i predvoditi sve procese, posebno kada je u pitanju ekonomija i razvoj.

"Ako neko tu prednjači, to je naša Hercegovina, Zapadnohercegovački kanton i naš Široki Brijeg. Kada su u pitanju finansije, u protekle smo četiri godine učinili sve, da ono što ode iz naše Hercegovine, da se tu i vrati. Zbog toga nije svejedno kakvi rezultati izbora će ovdje biti, jer smo većinom Hrvati. Prevažno je kakvi će biti. Bit ćemo još bolji i ponudit ćemo još bolju budućnost, obrazovanje, prometnu infrastrukturu i privredu. Izdvajanja za demografsku obnovu, porodice i porodilje bit će viša nego danas. Ovaj kanton jeste i bit će primjer za sve druge", naglasio je Čović.

Osvrnuo se i na Domovinski rat kazavši kako će odbraniti čast Domovinskog rata i svakog branitelja, te da svakom od njih to mora biti prvi zadatak, od člana Predsjedništva, Parlamenta BiH, Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlasti.

"Prvi zadatak je zaštititi dostojanstvo naših branitelja, uz sva iskušenja i probleme koje imamo, a to možemo samo izgradnjom pravne i sigurne države. Niko više nikada neće istražitelje, tužitelje i sudije imenovati po ličnoj, stranačkoj i nacionalnoj politici. Nikad više HDZ i HNS neće dozvoliti iskonstruirane procese protiv hrvatskih branitelja i kriminalizaciju Domovinskog rata. To će se zaustaviti samo neovisnim pravosudnim institucijama BiH, jer samo takve institucije mogu ići prema Evropskoj uniji", rekao je.

Predrag Kožul nosilac liste za Parlamentarnu Skupštinu BiH kazao je kako se zalažu za BiH uređenu u četiri ili više ustavno-ravnopravnih teritorijalnih jedinica s mogućnošću diskonuiteta teritorija koje treba utemeljiti na nacionalnom i privrednom načinu, te da se čvrsto zalažu za načela etničkog federalizma.

"Ta ključna rečenica našeg programa nije pitanje izbornog programa kao ni svih ovih 7 tačaka, nisu nastale za potrebe izbora. To je program HDZ-a već 30 godina koji se inovira svake četiri godine u skladu s vremenom na svakom Saboru HDZ-a i kao takav je dostupan javnosti i za članove stranke obavezujući. Od njega nema odustajanja niti izmjene. Vi ste svi politički pismeni ljudi i svjesni ste da ova ključna rečenica traži ozbiljne ustavne promjene u BiH. Isto tako znate da za takve ustavne promjene nema političkog konsenzusa. Zato je ova rečenica naš proces za koji su potrebna dva preduvjeta. Prvi je da uprkos i bez obzira na okolnosti živimo ovih 7 tačaka HDZ-a BiH, radimo na njima kako bi u ovoj našoj domovini mogli opstati i ostati", kazao je Kožul.

Stanko Musa, nosilac liste za Parlament Federacije BiH kazao je da je potrebna politička stabilnost ukoliko želimo ići naprijed.

"Imali smo priliku vidjeti što znači blokada procesa za kvalitetu ukupnog života", kazao je.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHK i nosilac kantonalne liste za Skupštinu ZHŽ-a kazao je kako je ovaj kanton prepoznat u službenim statistikama kao najrazvijaniji kanton u Federaciji.

"Kanton je odskočna daska iz koje lansiramo svoje predstavnike u Dom naroda, a Dom naroda je linija odbrane. Dok imamo odgovorne i legitimne ljude u tom Domu, neće proći nikakvi nametnuti zakoni i nećemo biti manjina. Dok imamo legitimnog člana Predsjedništva, ne moramo se bojati", naglasio je Ćosić.

Na predizbornom skupu u Širokom Brijegu prisutnima se obratio i predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo te poručio kako su Opći izbori u BiH ozbiljna stvar.

"Ovi izbori su biti ili ne biti. Naša stranka je hrvatski narod i zato vjerujemo Hrvatskoj demokratskoj zajednici, vjerujemo Draganu Čoviću. Pozdravljam i bošnjački narod i njihove vjernike, jer je njihov vjerski poglavar jasno poručio da ne daju glas onima koji nisu iz njihovih redova i ne biraju drugima predstavnike. Poslušajte svoga vjerskog vođu, jer mi Hrvati nemamo alternativu HNS-u, HDZ-u, niti Draganu Čoviću. Stoga, s vjerom u dragog Boga, ne sumnjam u pobjedu. Mi, Hrvati širom svijeta, dišemo s vama. Sve za Hrvatsku, sve za hrvatski narod u BiH", rekao je.

Domaćin večerašnjeg skupa Miro Kraljević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH i gradonačelnik Širokog Brijega kazao je kako već 28 godina Široki Brijeg i Hrvatska demokratska zajednica BiH se uzajamno prate i daju povjerenje jedno drugome kroz razna razdoblja burne historije. Dodao je kako vjeruje da Širokobriježani neće prespavati nedjeljni dan te da su razumjeli važnost istoga, posebno pozdravivši predsjednika Čovića, čovjeka, kako je kazao, kojega poštuju i oni koji ga ne vole.

"Od jedne nerazvijene sredine u bivšoj državi danas je Široki Brijeg među razvijenijim gradovima u BiH. Tome je svoj veliki doprinos dao upravo HDZ BIH kao najjača i najorganiziranija stranka hrvatskog naroda", kazao je Kraljević te spomenuo samo neke od pozitivnih pokazatelja razvoja grada od pozitivnog prirasta pa do pozitivnih ekonomskih pokazatelja koji prema njegovim riječima daju nadu kako će ovaj grad i u buduće pod vodstvom HDZ-a BiH nastaviti svoj napredak i razvoj s ciljem stvaranja što boljih uvjeta za opstanak i ostanak njegovih stanovnika.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...