Nakon posjete Izraelu
50

Čović u parlamentarnu proceduru uputio prihvatanje IHRA-ove definicije antisemitizma

B. R.
Dragan Čović u posjeti Izraelu (Foto: Twitter Dragan Čović)
Dragan Čović u posjeti Izraelu (Foto: Twitter Dragan Čović)
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je u parlamentarnu proceduru da se prihvati definicija antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA).

Ovo je učinio nakon nedavne višednevne posjete Izraelu, napomenuvši da je dao obećanje da će to učiniti.

"Prvo obećanje koje sam dao tokom nedavne posjete Izraelu danas se ispunjava. Podnio sam inicijativu za prihvatanje IHRA-ove definicije antisemitizma u parlamentarnoj proceduri. Ovo je korak naprijed koji svi mi u Bosni i Hercegovini moramo napraviti", poručio je Čović.

Spomenuta definicija glasi:

"Antisemitizam je određena percepcija Jevreja, koja se može izraziti kao mržnja prema Jevrejima. Retoričke i fizičke manifestacije antisemitizma usmjerene su prema jevrejskim ili nejevrejskim pojedincima i/ili njihovoj imovini, institucijama, zajednicama i vjerskim objektima".

Čovićeva nedavna posjeta Izraelu je bio licemjeran čin s obzirom na to da ulice u mjestima, u kojima je i HDZ vladajući, nose imena po nacistima i fašistima. Čović je navodno obećao da će se i to promijeniti.

Gradonačelnik Mostara i Čovićev stranački kolega Mario Kordić je danas izjavio da je potrebno promijeniti nazive pojedinih ulica. Neprihvatljive nazive ulica je stranim zvaničnicima pravdao time da "imamo različite poglede i stavove na različite osobe iz historije".