Tražeći rješenje
128

Čović u Neumu: Ne postoji federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda

Piše: R. D.
(Foto: R. D./Klix.ba)
Na danas otvorenom naučno-stručnom skupu "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu" uvodno obraćanje imao je i Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U imenu skupa stoji 'hrvatsko pitanje u BiH', a duboko vjerujem da to pitanje ne postoji, postoji pitanje Bosne i Hercegovine", ustvrdio je Čović.

"Ove godine stavili smo provokativnu temu, kao što je bila ona prošlogodišnja o Hrvatima kao nosiocima evropskih vrijednosti. Vjerujem da hrvatsko pitanje ne postoji. Postoji ustvari pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. Nakon prošle godine dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo mi na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod i za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Čović.

Čović je kazao kako će svi učesnici ovog skupa dati doprinos za ostvarenje mnogih otvorenih pitanja za hrvatski narod.

"Naše rješenje govori o tri konstitutivna naroda, institucionalnom vezivanju i integrativnom procesu, ali i o ravnopravnosti i traženju evropskog puta. Tražimo rješenja racionalnosti, ona se moraju naći kroz prepoznate odluke Ustavnog suda i vjerujem mnoge nove odluke. Stabilnost je iznimno potrebna Bosni i Hercegovini i zemljama iz našeg okruženja. Uvjeren sam da radimo skupa u vremenu kad trebamo donositi životne odluke. Siguran sam da je BiH nezaustavljiva na svom evropskom putu i molim vas da kroz zaključke ove konferencije budemo motivator za sve koji vide drugačiju BiH. Ovo treba biti moderna država u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalim", zaključio je na kraju svog pozdravnog obraćanja Dragan Čović.