{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: U BiH moramo tražiti ravnotežu između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja

F
FENA
17.5.2018. u 20:55
37
61
Čović: U BiH moramo tražiti ravnotežu između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja
37
Čović: U BiH moramo tražiti ravnotežu između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja
Član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao je predavanje u palati Hrvatske akademije nauka i umjetnosti o temi "O ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na status konstitutivnog hrvatskog naroda".
Pozdravnu riječ održao je akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik HAZU.

U svom predavanju Čović je kazao kako se na svim nivoima vlasti u BiH mora osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno jednakopravnosti, istovremeno poštujući principe i osnovne vrijednosti Evropske unije i poštivanja ljudskih prava.

"Da bi se zaštitila kolektivna prava u BiH, a nastavno na odluke Ustavnog suda BiH, morat će se tražiti aranžman kojim bi se uspostavila ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja, kako se ne bi napravila diskriminacija prema bilo kojem pojedincu ili grupi", istaknuo je Čović.

Osvrnuo se i na problem iseljavanja stanovništva iz BiH, te kazao kako on jednako pogađa sve narode Bosne i Hercegovine. Svi zajedno moramo tražiti rješenje ovog problema, rekao je Čović, a kao jedno od rješenja naveo je promjenu našeg koncepta obrazovanja i prilagodbu tržištu rada.

Obrazovni sistem moramo sami modernizirati i ponuditi nova znanja, prije nego neko drugi, integracionim procesom ulaska u Evropsku uniju, od nas zatraži prilagodbu, istaknuo je Čović na kraju svog izlaganja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: