BiH
0

Čović: Stanje u BiH je krajnje složeno

FENA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako je trenutačno stanje u BiH krajnje složeno, ali kako se ipak nada da će do 28. travnja BiH u Luxemburgu dobiti mogućnost da ministri vanjskih poslova Europske unije definitivno daju priznanje kako bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Čović je na konferenciji za novinare istaknuo kako bi sva pozornost bh. političara trenutno trebala biti usmjerena u tom smjeru kako bi osigurali i dodatno otvorili vrata europskih integracija kada je u pitanju BiH.

"Smatram da ćemo se u iduća dva mjeseca prvenstveno posvetiti reformama koje su nam preduvjet za potpisivanje sporazuma, a nakon toga ćemo se morati okrenuti najživotnijim pitanjima, a to je reorganizacija države", kazao je Čović.

On je istaknuo kako je s tom svrhom bio i njegov posjet Banjoj Luci gdje je govorio o realnosti koja je iznesena od strane direktora Vijeća za implementaciju mira i nazočnih veleposlanika na sastanku u Bruxellesu, čime je, kakao je kazao, bio vrlo nezadovoljan.

"Naša aktivnost ide u smjeruu da pokušamo stvoriti jedan ambijent i povjerenje između nas koji se sastajemo, jer ono je intenzivno razgrađeno u posljednja 3 mjeseca i to je prava slika BiH. A hoće li u nekome u nekom trenutku izgledati kako smo pobornici jedne politike ili neke druge stranke to je stvar koju svatko može za sebe izvući, ali smo vrlo iskreni, jasni i vrlo otvoreni", kazao je Čović.

Što se tiče reforme ustava, Čović je kazao da je ovakva BiH neupravljiva i neodrživa, te da ona treba biti racionalno organizirana.

"BiH ne može biti država s 13 vlada, a HDZ BiH je predložio da to budu 4 vlade i to je naš sustav organiziranja. Ono što mi predlažemo ima jedno utemeljenje i jednu realnost za prilike u BiH, ima svoju šansu bez obzira hoće li ona doći za 6 ili 12 mjeseci da se o njoj kompetentno razgovara", istaknuo je Čović.

Nadodao je kako trenutno nije realno razgovarati o ustavnim reformama što je istaknuto i na sastanku u Širokom Brijegu gdje je zaključeno kako se neće razgovarati o ustavu dok se ne završi priča o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji EU.

Govoreći o ustavnim pravima Hrvata u BiH, Čović je kazao da niti hrvatski narod niti jedan hrvatski političar nikada ne smije prihvatiti Dayton kao budućnost BiH iz razloga što je to država koja bi tada bila osuđena na propast, ali niti da bilo koji građanin BiH to ne smije prihvatiti kao svoju budućnost.

Na novinarski upit o rješenju pitanja javnog RTV sustava, odnosno 3 kanala, Čović je kazao kako je logično reći da ono što imaju druga dva naroda treba imati i treći, ali, upitao se, kako je moguće da funkcionira treći, ako nema drugog kanala u BiH? «Ako će biti televizija na srpskom i bošnjačkom onda ćemo tražiti i hrvatsku televiziju», kazao je Čović.

Na konferenciji za novinare, Čović je istaknuo i svoj skorašnji posjet Republici Hrvatskoj, kazavši kako će imati niz sastanaka, od kojih su mogući i sastanci s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Stjepanom Mesićem, te da će, ovisno od sugovornika, biti riječi i o prilikama u BiH.

"Republika Hrvatska ima svoje prioritete, kao što je rješavanje ZERP-a i nastavak pregovora s EU-om, ali mene bi zadovoljilo kao čovjeka kada bi pokazali malo više razumijevanja za događanja u BiH, tim više što je R Hrvatska jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, a ima i ustavnu obvezu pomagati Hrvatima u BiH", naglasio je Čović.

Što se tiče trenutnog stanja na političkoj sceni među Hrvatima u BiH, Čović je kazao kako su potpisivanjem Kreševske deklaracije postavljeni principi i "vjerujem da smo time postavili ogroman iskorak". On je ipak izrazio skepsu u jedinstveno hrvatsko stajališe glede budućeg ustroja BiH, ali je dodao kako je dobro imati sve prijedloge na stolu, a od svih pokušati uzeti najbolje i postići zajednički dogovor. Također je kazao kako očekuje uključenje i drugih, opozicijskih stranaka u BiH u razgovore o budućnosti zemlje te da će se naći skorašnji termin za održavanje novoga sastanka kojemu je ovaj put domaćin predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Na upit jesu li Hrvati u BiH politički taoci Bošnjaka i Srba, Čović je naglasio kako ne smatra da su Hrvati taoci Srba i Bošnjaka nego da su taoci Daytonskog sporazuma već 13 godina, a tim sporazumom, kakav jeste i kako ga drugi primjenjuju Hrvati nisu ravnopravni ni u Federaciji BiH niti u Republici srpskoj već imaju prava onoliko koliko im drugi daju.

Prije konferencije za novinare Čović je imao sastanak s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Alessandrom D'Erricom i njegovim suradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim prilikama i položaju hrvatskog naroda u BiH. Apostolski nuncij je najavio posjet tajnika Svete Stolice za odnose s državama Dominiqua Mambertia Bosni i Hercegovini, koji će biti upriličen 27. travnja ove godine.