Susret u Mostaru
16

Čović se sastao sa Wigemarkom pa izrazio opredjeljenje za reformske aktivnosti

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Mostaru s šefom delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom

U, kako je to saopćeno, otvorenom i prijateljskom razgovoru razmijenila su se mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te stanju reformi.

"Član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ovom prilikom je istakao kako je neophodno iznaći rješenja za promjenu Izbornog zakona BiH koja će osigurati punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, uz dosljednu primjenu načela legitimnog predstavljanja na svim nivoima vlasti", stoji u saopćenju.

Dodao je, kao i dosta puta do sada, da se u ovom slučaju u potpunosti moraju primijeniti i poštivati relevantne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Navodno je i ovom prigodom izraženo žaljenje jer nije na vrijeme postignut dogovor u vezi sa održavanjem izbora u Gradu Mostaru", navodi se u saopćenju.

Na kraju sastanka Čović je iskazao jasnu opredijeljenost i optimizam u pogledu nastavka provedbe daljnjih reformskih aktivnosti od vitalnog značaja za evropsku budućnost.