|

Čović sa šefom Misije OSCE-a: Potrebne reforme izbornog zakonodavstva

Čović sa šefom Misije OSCE-a: Potrebne reforme izbornog zakonodavstva
54
F
FENA
5.11.2018. u 18:01
23
komentara
54

dijeljenja
1/6 Foto: R. D./Klix.ba
2/6 Foto: R. D./Klix.ba
3/6 Foto: R. D./Klix.ba
4/6 Foto: R. D./Klix.ba
5/6 Foto: R. D./Klix.ba
6/6 Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u ponedjeljak u Mostaru s šefom Misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom s kojim je razgovarao o nedavno održanim Općim izborima u BiH, s naglaskom na provođenje izbornih rezultata.
Na početku sastanka ambasador Berton je konstatirao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ostvarile veoma dobar izborni rezultat, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostave vlasti kako bi se u narednom razdoblju mogle učinkovito provoditi potrebne reforme, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Čović je naglasio kako je ostvareni izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje temeljene na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a.

Dodao je da će HNS sa svojim ukupnim demokratskim kapacitetom i legitimitetom koji obuhvata nadmoćnu 90 postotnu podršku unutar hrvatskog biračkog tijela, biti konstruktivan partner političkim predstavnicima druga dva naroda, u zajedničkom radu na ostvarenju euroatlantskih aspiracija BiH kroz provedbu usuglašene reformske agende.

Čović je ocijenio lošim da je neriješen problem izmjena Izbornog zakona unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti.

"Ako smo dopustili da nam se te greške i ovaj put dogode, to već za naredne izbore ne smije biti slučaj. To je razlog što su izmjene Izbornog zakona, htio to neko ili ne, zapravo neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima", naglasio je Čović.

Berton je istaknuo da je za OSCE posebno važno uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo, kako s aspekta usklađivanja s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, tako i u smislu unapređenja sigurnosti i transparentnosti izbora. Prema njegovom mišljenju, neprihvatljive su daljnje odgode u rješavanju tih pitanja.

Zaključio je kako OSCE podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde i jačaju integritet izbornog procesa, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...