Mostar
0

Čović razgovarao s Tihićem

FENA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić razgovarali su danas u Mostaru o ustavnim promjenama, funkcioniranju BiH i FBiH te o problemima u školi u Stocu.

U razgovoru je bilo riječi i o sastanku šestorice predsjednika vodećih stranka u BiH koji će se održati u subotu, 23. kolovoza, u Sarajevu, a na njemu će, uz ostalo, biti riječi se o ustavnim promjenama u BiH.

Govoreći o tim promjenama Tihić je kazao kako se svi slažu da se u BiH trebaju provesti ustavne reforme, ali da ih na različite načine vide.

Po njegovom mišljenju, najbolje rješenje za BiH bio bi novi ustav te da ona bude uređena na principu decentralizirane organizacije sa multietničkim regijama.

Tihić je izjavio kako je osnovni problem u funkcioniranja BiH Republika Srpska.

"Svi oni koji su rušili aprilski paket ustavnih amandmana na ovaj ili onaj način snose odgovornosti za poziciju u kojoj se sada nalazimo. Ne zato što smo propustili dvije godine, već zato što nećemo ništa uraditi ni u sljedeće dvije godine", kazao je Tihić te dodao: "S ovakvim Dodikom i s ustavnim mehanizmima kojima on raspolaže, jako je teško provoditi reforme jer se on ponaša na takav način da uvijek kaže ili će biti kako ja kažem ili nema ništa jer njemu to ništa odgovara, ali nama ne odgovora".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović složio se sa konstatacijom kako je novi ustav osnova za funkcioniranje BiH jer bez njega BiH neće imati ni političku ni ekonomsku stabilnost.

Potrebno je odmah nakon lokalnih izbora otvoriti raspravu na tu temu, kazao je Čović te dodao kako se bez snažne pomoći američke administracije na tom planu neće moći napraviti neki veći iskorak.

"Bez novog ustavnog rješenja ne možemo napraviti ni jedan korak ka europskim institucijama jer nemamo instrumente države koji mogu osigurati taj korak", naglasio je Čović.

Komentirajući izjavu visokog predstavniku u medijima o ugroženosti Hrvata u BiH Tihić je izjavio kako predstavnici hrvatskog kao i bošnjačkog naroda posebno insistiraju na ustavnim promjenama jer smatraju da nije osigurana jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Hrvatski narod osjeća to više s obzirom na svoju brojnost i s obzirom na to da u Republici Srpskoj nisu prisutni njihovi predstavnici vlasti te da je i broj hrvatskog naroda u tom entitetu zanemarljiv, kazao je Tihić.

On je dodao da u FBiH u funkcioniranju izvršne vlasti može doći do preglasavanja, ali da u zakonodavnoj vlasti postoje mehanizmi zaštite interesa hrvatskog naroda.

Također, Tihić je izjavio kako je uvijek protiv preglasavanja, bez obzira na to što su i takve odluke zakonite.

Govoreći o problemu škole u Stocu Tihić je kazao da će se uskoro formirati jedno povjerenstvo koje bi trebalo dati odgovore na sva sporna pitanja koja se pojavljuju u vezi s tom školom.

"Nema ni jednog razloga koji bi sprječavao bilo koje dijete da normalno završi jedan i upiše drugi razred škole", kazao je Čović te dodao da nitko ne može biti rob nekog političkog dogovaranja i nadmudrivanja.

Na kraju je istaknuo kako je potrebno na jedan univerzalan način riješiti pitanje obrazovanja u svim općinama.

Komentirajući problem škole u Stocu šef Misije OESS-a u BiH Douglas Davidson kazao je kako je problem u tome što županijski zakon o obrazovanju nije usuglašen s državnim zakonom.